Klub Lysek přehled

Klub Lysek
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403625/bmid_klub-lysek-fIb-403625.jpg 4 179 179

Vlaštovky a Amazonky série

< 5. díl >

Dva naši známí hrdinové – sourozenci Dick a Dorotka Callumovi – vyrazí o velikonočních prázdninách do Norfolku na východě Anglie. Ve spletité síti řek a kanálů se chtějí naučit plachtit stejně tak dobře jako Vlaštovky a Amazonky. A když se seznámí s dětmi z Klubu Lysek, opravdové dobrodružství začíná. Děti z klubu totiž chrání hnízdící lysky a další vzácné ptáky v rozmanité říční krajině, ale záhy zjistí, že to není vůbec jednoduchý úkol. Bezohledných lidí, kteří nemají před přírodou žádný respekt, je totiž stále dost. Kniha vychází v odborně revidovaném překladu s četnými poznámkami a doplněními, takže bude přínosem nejen pro příznivce románů Arthura Ransoma. Je jedinečná rovněž tím, že se zde čtenářům poprvé představují knižně dosud nevydané ilustrace Zdeňka Buriana.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Coot Club , 1934


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Klub Lysek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

Radovan_R
17.10.2023

Ransomových knih jsem přečetl dost, ale tato mě nějak nechytila. Po pár kapitolách jsem ji odložil, párkrát do ní ještě nakouknul a končím. Asi tam chybí Amazonky a Vlaštovky.

Rose-Mary
06.08.2023 5 z 5

Jedna ze dvou Ransomových knih, která se neodehrává na severu v kraji jezer, ale na Norfolských řekách. Vystupují zde přátelé, kteří si říkali Lysky, a zabývali se ochranou ptactva, které hnízdilo v okolí řek. Nejstarší z nich byl syn místního lékaře, Tom Dudgeon, dalšími byly dcery právníka Farlanda, dvojčata Levka a Pravka, a tři hoši, kteří si nejdříve hráli na piráty: Jožka, Bill a Péťa, ze Smrti a slávy. Na ochranu ptactva založili Klub Lysek.
Do městečka Horningu přijíždí na návštěvu k paní Barrablové na velikonoční prázdniny Dick a Dorotka Callumovi, kteří mají slíbeno bydlet s ní na plachetnici. Jejich přáním bylo naučit se plachtit, aby se vyrovnali svým přátelům od jezera, Vlaštovkám a Amazonkám.
Moc jsou zklamáni, když se od paní Barrablové dozví, že na lodi budou jenom bydlet, neboť ona sama si na plavbu netroufá a její bratr nemůže přijet.
Jejich situaci zachrání Tom Dudgeon, ze kterého se stává následkem zoufalého činu psanec, který se musí skrývat. Najmou ho na loď, aby Dicka a Dorotku zaučoval v námořnickém umění.
Kniha je plná dobrodružství a zajímavých zvratů. Jako každá Ransomovka, i tato si zaslouží plný počet pěti hvězdiček.


AmberTom
25.08.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Není co dodat. Snad jednou budu plachtit po Lipenské nádrži... (Zatím jen neuskutečněný dětský sen.)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (13. týden)

24.03.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Klub Lysek v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených273x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených17x
v Knihotéce138x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech6x