Vlaštovky z Černobylu přehled

Vlaštovky z Černobylu
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509367/bmid_vlastovky-z-cernobylu-63c68a5734e6e.jpg 5 196 196

Zvrácený způsob zavraždění jistého Leonida Sokolova, jehož mrtvola je vyvěšena jako prapor na fasádě vysoké budovy, upoutá čtenářovu pozornost v samém úvodu románu. Okamžitě je vtažen do napínavého pátrání po vrahovi, jenž jako podpis zanechává na místě činu vycpanou vlaštovku. Bez pilulky jódu i nezbytné dekontaminace se ocitá přímo na místě havárie z roku 1986, v Černobylu. Ještě je tu ve vzduchu cítit hrozba neviditelného, vzpomínka na apokalypsu a úsek našich dějin, na jehož půdu tento literární žánr dosud nevstoupil. Audic ve svém druhém detektivním románu mistrně vystavěl poutavý příběh, který se odehrává v dnešní době, ale ohlíží se do třicet let vzdálené minulosti. Kapitán Josef Melnyk za ukrajinskou policii a ruský míšenec Rybalko jako soukromý detektiv paralelně vyšetřují zločin v městě Pripjať, někdejší výkladní skříni Sovětského svazu. Právě éra komunismu je v příběhu stále pevně prorostlá do současné Ukrajiny, poznamenané geopolitickými konflikty, hospodářskou krizí a společenským i národním přerodem.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Vendeta

De bonnes raisons de mourir, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vlaštovky z Černobylu. Přihlašte se a napište ho.

Adapa
včera 5 z 5

(SPOILER) Detektivní román ze zajimavého prostředí černobylské zóny. V roce 2016 se objevují vraždy lidí, kteří jsou spojeni s vraždou dvou žen v den výbuchu černobylské elektrárny.

Na Ukrajině pátrá kapitán Melnyk, z Moskvy inkognito přijíždí poručík Rybalko, rodák z Pripjatě, kterého si najal Sokolov, jemuž byla zavražděna manželka a syn.

Vrah své oběti preparuje, do břicha jim vkládá vycpaného sokola a poblíž nechává vycpanou vlaštovku. Vše směřuje k jednomu podezřelému a já si celou dobu říkám, že musí přijít zvrat…

Rus Rybalko je černoch, někdy jsou lidé překvapeni jeho vzhledem, jindy nikoho nenapadne, co tam černoch dělá. Na začátku knihy se Rybalko probouzí na záchytce a doktor je překvapen, že černoch umí tak rusky. Stejně tak je na začátku knihy napaden rasisty, ale pak se skoro nikdo jeho vzhledu nepodivuje. Říkal jsem si, že autor to chystal rovnou pro Netflix s už mu tam chybí jen homosexualní linka… A v závěru knihy zjišťuji, že i homosexualni linka tady je.

Melnyk a Rybalko patraji po sve linii, ale svym zpusobem jsou oba stejni. Kdyz uz chtel udelat autor dva vysetrovatele, hodilo by se je odlisit nejak vice jednanim, myslenim nez barvou pleti.

Cetlo se to dobre, lakalo me to rychle docist, doporucuji.

fis.rena
09.12.2024 5 z 5

Pripjať...krásný,ale velmi nemocný kousek světa. Kapitán Melnyk, poručík Rybalko a dvojí vyšetřování jedné vraždy.
Kniha se mi četla dobře,protože mě zajímá Černobyl jako takový. Kontaminovaná půda,výbuch jaderné elektrárny, pípající dozimetry, oblasti duchů a následky toho všeho i po desítkách let,ale koho nelákají informace o tomto,asi pro něj bude kniha zdlouhavá a ne tak "dobrá",jak očekával.
Každopádně já jsem velmi spokojena,úplně jsem se viděla,jak procházím s Alexandrem márnicí a hrabu se v radioaktivním těle Leonida.
Čtěte,je to vážně dobrý!

Cesinka
25.11.2024 5 z 5

Autora ani knihu jsem vůbec neznala, narazila jsem na ni v rámci black friday u Dobrovského. A jsem ráda, že jsem ji pořídila, protože to bylo výborné. Kniha velice čtivá, ať už hlavní děj - vraždy, nebo okolí, ve kterém se děj odehrává. Fakt paráda. Celá kniha zajímavá, měla jsem problém si udělat pauzu. Je těžké si představit, jaké to muselo (a musí) být pro lidi v oblasti. Bavilo mě číst o Černobylu, záření atp. Bavili mě postavy v knize. Jsem opravdu velice příjemně překvapená.

Pověst potížistky, Ve stínu popela a další knižní novinky (13. týden)

26.03.2023

Kniha Vlaštovky z Černobylu v seznamech