Vlny tíšia vietor přehled
Arkadij Strugackij , Boris Strugackij
Ďalší zo sci-fi románov bratov Strugackovcov. Výskumník Toiva má za úlohu objasniť udalosti v osade Malá Peša, kde sa jej obyvatelia stretli s činnosťou mimozemšťanov, tzv.Pútnikov. Pri tejto práci zistí aj ďalšie skutočnosti a príde na to, že v ľudskej spoločnosti sa zásluhou Pútnikov vyčleňujú jedinci vhodní na kontakt s vesmírnymi civilizáciami a sú schopní ďalšieho druhového zdokonalenia. Na prvý pohľad sa ničím nelíšia, no za svoju genialitu platia pretŕhaním tradičných väzieb - priateľstva, lásky...... celý text
Literatura světová Novely Sci-fi
Vydáno: 1989 , Východoslovenské vydavateľstvoOriginální název:
Volny gasjat větěr, 1985
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vlny tíšia vietor. Přihlašte se a napište ho.
Epické finále ságy v komorním provedení ve stylu Ludvíka Součka a jeho Cesty slepých ptáků. Vlny tišící vítr odpoví na část, v předchozích příbězích, nastolených otázek a zároveň rozjitří čtenářovu fantazii a vytvoří množství nových otazníků jež zůstanou na věky nezodpovězeny. Ovšem i tak je závěr rozhodně uspokojivější než třeba Simmonsův Ilion a Olymp.
(SPOILER)
OBŘÍ SPOILER: Pokud se Leonid Gorbovskij, vyznavač kvalitních matrací a můj miláček, tady vyskytuje jako stopadesátiletý veterán, logicky nemohl zahynout v Ničivé vlně!
Tak to si ji taky přečtu... Nechtělo se mi, ale teď to zkusím.
Kniha Vlny tíšia vietor v seznamech
Literárně a příběhově ne tak vybroušený, ale mytologicky nejbohatší díl volné série. Bratři Strugačtí udělali pozoruhodný pokrok a z původního přímočarého dobrodružství okořeněného trochou politiky, se dostali skrz komplexní detektivku, až k pseudodokumentu mohutně říznutého filosofií, etikou a paranoiou. Přesto si myslím, že motiv Poutníků měl být využit nápaditěji. Slabších pět hvězdiček.