Vojna s Mlokmi přehled

Vojna s Mlokmi
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173583/bmid_vojna-s-mlokmi-173583.jpg 4 4315 4315

Nemôžeme výstižnejšie uviesť slovenskému čitatelovi tento význačný román Karla Čapka ako slovami samého autora: „Opýtali sa ma, ako som na to prišiel, že som napísal Vojnu s Mlokmi; a prečo som si vybral práve Mlokov, aby som z nich urobil nositeľov takzvanej románovej utópie o zániku ľudskej civilizácie. V časoch, keď to na svete vyzeralo hospodársky pramizerne a politicky ešte o čosi horšie — napísal som pri istej príležitosti vetu: "Nesmiete si myslieť, že vývoj, ktorý dal vznik nášmu životu, bol jedinou vývojovou možnosťou na tejto planéte." - A už to bolo tu. Táto veta zavinila, že som napísal Vojnu s Mlokmi. Ved je to pravda: nemôžeme vylúčiť, že by sa za priaznivých okolností nemohol iný typ života, povedzme iný živočíšny druh ako človek, stať vehiklom kultúrneho vývoja. Človek s celou svojou civilizáciou a kultúrou, s celými svojimi dejinami vyvinul sa z cicavcov, z čeľade primátov; a tak si môžeme myslieť, že by podobná evolučná energia mohla okrídliť vývoj iného živočíšneho druhu... To bola prvá myšlienka; a tá druhá bola táto: Keby iný druh živočíchov ako človek dosiahol stupňa, ktorý nazývame civilizáciou, čo myslíte: robil by práve také nezmysly ako ľudstvo? Viedol by podobné vojny? Rovnako by prežíval dejinné katastrofy? A ako by sme hľadeli na imperializmus jašterov, na nacionalizmus termitov, na hospodársku expanzivitu čajok alebo sleďov? Čo by sme povedali na to, keby iný živočíšny rod, a nie človek, hlásal, že s ohľadom na svoje vzdelanie a množstvo má iba on právo na to, aby obsadil celý svet a ovládal celý život? Nuž tak teda táto konfrontácia s ľudskými dejinami, a to s najaktuálnejšími dejinami, ma prinútila sadnúť si k písaciemu stolu a napísať Vojnu s Mlokmi. ”... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vojna s Mlokmi. Přihlašte se a napište ho.

Hanka_Bohmova
včera 4 z 5

Na nové, Hansem Tichou ilustrované vydání, mě naštěstí upozornila recenze v tisku, byla by škoda je minout. Samotní Mloci za další přečtení rozhodně stojí a vizuálně jsem si také přišla na své. Závěrečný text o ilustrátorovi je moc zajímavý, i další ukázky z jeho díla - uřvaní politici, pěst ve vzduchu, to mi k letošnímu lednu docela sedlo.

"Všichni měli tisíc naprosto správných hospodářských a politických námitek, proč to nejde. Já nejsem politik ani hospodář: já je přece nemohu přesvědčovat. Co dělat, svět se snad propadne a potopí; ale aspoň se to stane z obecně uznávaných důvodů politických a hospodářských, aspoň se to provede za pomoci vědy, techniky a veřejného mínění, s vynaložením veškerého lidského důmyslu! Žádná kosmická katastrofa, ale jenom samé státní, mocenské, hospodářské a jiné důvody - Proti tomu se nedá nic dělat."

Eicherik
19.01.2025 4 z 5

(SPOILER) Válka s Mloky rozhodně není žádné sci-fi. Tahle kniha je satirický román o věčné lidské hrabivosti a nenažranosti. I v čase, kdy je konflikt s Mloky v plném proudu, tak lidstvo dodává Mlokům nové zbraně a technologie a půjčuje jim peníze. Také si nemyslím, že je tenhle román nějak výrazně protinacistický a to i přes to, že obsahuje kapitolu DER NORDMOLOCH. Nacismus je zde pouze jeden z mnoha Čapkových terčů. A Mloci svou povahou rozhodně nesplňují požadavky nacionálního socialismu. A i ta samotná válka je velmi nekonvenční. Ono se těžko bojuje, když jsou jedni ve vodě a druzí na pevnině. Román věrně zachycuje mentalitu některých národů, lidskou hamižnost a může být i varováním pro současnost i budoucnost. Tedy pokud to varování chceme skutečně vidět.
Citace 1: Něco ti řeknu: víš, kdo ještě teď, když už je pětina Evropy potopena, dodává Mlokům třaskaviny a torpéda a vrtačky? Víš, kdo horečně, dnem i nocí pracuje v laboratořích, aby našel ještě účinnější mašiny a látky na rozmetání světa? Víš, kdo půjčuje Mlokům peníze, víš, kdo financuje tenhle Konec Světa, tu celou novou Potopu?
"Vím. Všechny továrny. Všechny banky. Všechny státy."
Citace 2: Nemnoho let po osazení prvních mločích kolonií v Severním a Baltském moři zjistil německý badatel dr. Hans Thüring, že baltský Mlok vykazuje - patrně vlivem prostředí - některé odlišné tělesné vlastnosti; tak prý je o něco světlejší, kráčí vzpřímeněji a jeho lebeční index svědčí o lebce delší a užší, než je hlava jiných Mloků. Tato varieta dostala jméno der Nordmolch čili der Edelmolch (Andrias Scheuchzeri var. nobilis erecta Thüring).

Andrea864
18.01.2025 5 z 5

Výborná, nadčasová kniha. Skvělá čeština. Ukázka lidské nabubřelosti, mocichtivosti a zaslepenosti. Moc se mi to líbilo.

Mezi dvěma světy, Dvojník a další knižní novinky (27. týden)

03.07.2022

Více než 100 dalších eknih zdarma...

02.12.2019

Knižní novinky (5. týden)

28.01.2019

Člověče, žádní čerti nejsou. A kdyby byli, museli by vypadat jak Evropani.

Na celé člověčenstvo padá cosi jako mrazivý stín hrůzy. Co jiného je ta frenetická požívačnost, ta neúkojná žízeň po zábavě a rozkoši, to orgiastické rozpoutání, které se zmocnilo dnešních lidí? Nebylo podobného úpadku mravů od dob, kdy se na Římskou říši užuž sesouval vpád barbarů. To není jen ovoce nebývalého hmotného blahobytu, nýbrž zoufale přehlušovaná úzkost z rozvratu a zániku. Sem s poslední číší, než bude s námi konec! Jaká hanba, jaké třeštění! Zdá se, že Bůh z hrozného milosrdenství nechává zchátrat národy a třídy, které se řítí v záhubu. Chcete číst ohnivé mene tekel napsané nad hodokvasem lidstva? Pohleďte na světelné nápisy, které po celé noci září na zdech hýřících a prostopášných měst!

Kniha Vojna s Mlokmi v seznamech

v Přečtených7 087x