Všechna jitra světa přehled
Pascal Quignard
Novela současného francouzského spisovatele se odehrává ve Francii 17. století a jejím leitmotivem je pochopení hudby a vztah k ní. Ve zfilmované podobě vytvořil hlavní roli Gérard Depardieu.
Literatura světová Novely
Vydáno: 1998 , OdeonOriginální název:
Tous les matins du monde, 1991
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Všechna jitra světa. Přihlašte se a napište ho.
Zvláštní, určitě zajímavé, jen se k této novele musí člověk dostat ve správném rozpoložení, což u mě úplně nenastalo. I tak bych hodnotil výše, nebýt ostudného množství tiskových chyb, případně překladatelských přehlédnutí, která unikla i korektorovi (byl-li nějaký). Jako velkou otázku si kladu, zda se skutečně jedná v původním textu o violu nebo violon. Přeci jen sedmistrunná viola, která se při hře musí držet mezi koleny, mi přijde i na 17. stol. poněkud zvláštní představa.
Kniha Všechna jitra světa v seznamech
zfilmováno 17. století Francie hudba francouzská literatura
„Všechna jitra světa jsou nevratná.“
Příběh barokního skladatele a jeho žáka. Příběh o pochopení hudby a vztahu k ní. Souboj mezi rozdílnými postoji k hudbě i životu. Proti sobě zde stojí hudba jako absolutní umění, jako cosi nevyslovitelného, individuálního, osudového, a naproti tomu hudba jako řemeslný prostředek k obživě. Je to souboj stáří a mládí, poklidného smíření a touhy po úspěchu. Teprve léta a prožité zkušenosti dokážou smířit tyto dva tábory.
P. S. filmové zpracování s Gerardem Depardieu z roku 1991 je opravdu povedené. Oproti knize má totiž jednu úžasnou výhodu – hudbu slyšíte.