Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce přehled
Robert Fulghum
Autor se nápaditým, zábavným a srozumitelným způsobem zamýšlí nad vztahy mezi lidmi, nad smyslem a způsobem života, náboženstvím, otázkou domova a podobně. Oslovuje v čtenáři jeho lepší já, nalézá radost v maličkostech a klade důraz na potřebu tolerance a pochopení. Kniha vyšla poprvé v roce 1988 v USA a hned po vydání měla u čtenářů velký úspěch. Po patnácti letech se autor ke knize vrátil, aktualizoval jí a tak v tomto posledním vydání vycházejí původní texty přepracované a doplněné o pětadvacet nových příběhů.... celý text
Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: 1994 , OdeonOriginální název:
All I Really Need to Know I Learned in Kindergarten, 1988
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce. Přihlašte se a napište ho.
Milá knížka, přesně o věcech, které jsou tak milé a o kterých je příjemné si jen tak někdy přečíst.
O všechno se rozděl.
Hraj fér.
Nikoho nebij.
Vracej věci tam, kde jsi je našel.
Uklizej po sobě.
Neber si nic co ti nepatří...a tak to v tomto duchu pravidel školky pokračuje.
Fakt jsem si naivně myslel, že celá knížka bude o příhodách ze školky a o tom, jak je roubuje na dospělý život. No není to o tom. Přesně o tomhle je asi 1-2 stránky, zbytek je sbírka nějakých příběhů ve stylu věřte - nevěřte (to Fulghum sám píše že některé jsou smyšlené a některé se mu nebo někomu jinému fakt staly).
„Tak například – podívali jste se někdy na žirafu pořádně zblízka? Žirafa je něco neskutečného. Jestli existuje nějaké nebe a já se tam dostanu, tak se tam zeptám na žirafy.“
Kniha Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce v seznamech
v Přečtených | 3 625x |
1993
Brigáda
Chai-che láma
1993
Kdybych mohla vzkázat něco svému mladšímu já, bylo by to právě: „Žij vyrovnaně – trochu se uč a trochu přemýšlej a každý den trochu maluj a kresli a zpívej a tancuj a hraj si a pracuj.“ Co jiného je totiž důležitější? Snad jen... miluj, a to nejen všechny kolem, ale také sebe sama.
Kniha, do které když nahlédnu, cítím, jako by mě někdo pohladil po duši.
Přečteno již před mnoha lety, ale zaryto pod kůži na hodně dlouho.