Vůně mandlí (2019) | Databáze knih

Vůně mandlí přehled

Vůně mandlí
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457461/mid_vune-mandli-Ah3-457461.jpg 4 46 46

Autorka svým nezaměnitelným stylem citlivě vystihuje atmosféru obklopující konkrétní lidské osudy. Některé povídky jsou reminiscencí na válečná léta, na všudypřítomný strach i lidskou soudržnost a odvahu. Jiné povídky reagují na bezvýchodnou situaci v emigraci, na pocity beznaděje, ale i touhy žít a přežít. Povídka Sklo a porcelán vypráví o zoufalství a pocitech vyhaslosti po propuštění z věznice v padesátých letech. Píše ale také o věcech každodeního života, které jí vždycky vracejí vůli prát se se životem ve všech jeho formách.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vůně mandlí. Přihlašte se a napište ho.

janinca
12.02.2022 5 z 5

Všechny povídky mě neskutečně vtáhly a já jsem měla pocit jako bych byla součástí jejich děje.

esma
18.07.2021 4 z 5

I když naše vzpomínky vznikají v minulém životě, dokážou se úspěšně etablovat do toho přítomného. Formují naše emoce, naše rozhodování a hlavně naše poznávání světa kolem i mimo nás. A právě v tom vidím přínos povídek Lenky Reinerové, má z čeho čerpat. Její život byl bohatě naplněn a chce se o něj s námi podělit. Náměty jsou vesměs z té náročnější části jejího života, které poznamenala druhá světová válka.

novecento
01.01.2021 4 z 5

Osm krátkých povídek. Je to osm zastavení na strastiplné cestě životem. Každý čtenář si vybere tu svou, která ho nejvíce zasáhla u srdce. Jak níže uvádí Miroslav Škraba: Některé z povídek na mě působí nesmírně lehce, jakoby autorka po špičkách tančila papírem, ale nikde ho nepomuchlala a nikde nenechala šmouhu. Kniha: velké utrpení má být tajemstvím, stejně jako velká radost. Nenávist je k ničemu, jen zhoršuje život. Smutek nedokáže nenávidět, ani prominout, je tichý a hluboký. Díky němu lze možná někdy i vytěžit více ze života. Víme příliš málo o sobě. O měsíci budeme vědět daleko více, než o lidech vedle sebe. Lenka Reinerová je pro ty čtenáře, kteří mají rádi dobré cappuccino. Kdo má ale rád silnější kávu, ať si raději vybere kteroukoliv z dvanácti u nás přeložených knih Chaima Potoka.

Kniha Vůně mandlí v seznamech

v Mé knihovně31x