Výlety pana Broučka přehled

Výlety pana Broučka
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23448/vylety-pana-broucka-23448.jpg 4 104 104

Vyprávění o prozaické postavě českého maloměšťáka, postaveného do prostředí, které ostře kontrastuje s jeho hmotnou přízemností.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Výlety pana Broučka. Přihlašte se a napište ho.

sakro
10.02.2025 3 z 5

Úplnou náhodou se mi před pár týdny dostala do rukou tahle knížka. Nebylo to však v mém životě poprvé. Četl jsem ji v rámci povinné četby již před mnoha desítkami let a vzpomínal jsem na ni rád, narozdíl od jiných povinných. Proto jsem se do ní odhodlaně pustil i tentokrát. Po přečtení prvních pár stran jsem však začal přemýšlet, jestli si špatně pamatuji, nebo tu knihu někdo přepsal :-), nebo se mi za ta odžitá léta změnil pohled na literaturu a život vůbec. Prostě jsem se do toho nemohl dostat. Když jsem se pro jistotu mrkl na hodnocení na Databázi, nejvíce se mé pocity přibližovaly recenzi Dabasira. Humorné scény, v celku poutavý děj, ale i přesto jsem se konce knihy dobral jen velmi těžce. Vím, že je chyba určitě ve mě, ale přesto lituji, že jsem se k tomuto příběhu vrátil. Kdybych to neudělal, mohl jsem mít v hlavě stále pěknou vzpomínku z mládí na výbornou knihu. Teď už je ten pocit pryč.

ArkAngel
03.07.2024 2 z 5

Na slavné Broučkiády jsem byl hodně zvědavý, ale nakonec nedokážu říct, která z nich byla nejméně nezáživná. Svatopluk Čech se jako jiní autoři svezl na vlně satirických románů/cestopisů, které posílají hrdinu do neobvyklých míst, ať už je to v Broučkově podání cesta na Měsíc, časem zpátky do minulosti... nebo na výstavu. Podobné knihy jsem měl vždycky rád, kdy tomu kralují Lukiánovy Pravdivé příběhy, ale Čech se jim ani nepřiblížil. Dost možná za to může i nesympatický protagonista, který měl radši zůstat doma a nic nedělat.

HelenBarbora
03.05.2024 5 z 5

Fantastická kniha, toho zdravého rozumu obyčejných lidí a vlastenectví, skvělé, naprosto, doporučuju

Kniha Výlety pana Broučka v seznamech

v Mé knihovně138x