Vyměnit vodu květinám přehled
Valérie Perrin
![Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472874/bmid_vymenit-vodu-kvetinam-TET-472874.jpeg?v=1621201352)
Violette Dušičková je správkyní hřbitova v malém burgundském městečku. Nezvyklé povolání pro ženu. Návštěvníci hřbitova i místní obyvatelé se přicházejí ohřát do jejího služebního domku, kde se smích a slzy mísí s kávou i kapkou něčeho ostřejšího. Její život plyne v pravidelném rytmu každodenních důvěrných zpovědí a smutných i úsměvných vzpomínek, s nimiž se jí návštěvníci svěřují. Každý z nich vypráví jiný příběh, všichni někoho ztratili a doufají, že třeba ještě není všem dnům konec, že někoho potkají nebo najdou něco, co jim vrátí na tvář úsměv. Violette všechny vyslechne, ale svůj příběh nosí ukrytý hluboko v sobě, stejně jako rudé šaty, které skrývá pod černým pláštěm. Jednoho dne se ale všechno změní, protože jeden muž a jedna žena se rozhodnou odpočívat spolu navěky na jejím hřbitově. Odhalí se tak pouta spojující živé a mrtvé a zdánlivě temná zákoutí duše se rozjasní. Autorka má vzácný vypravěčský talent, nechybí jí schopnost učinit ze všedních věcí výjimečné, vytvořit kolem obyčejné ženy neobyčejný svět plný poezie a lidskosti. Svět, jaký právě teď všichni potřebujeme.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno:Originální název:
Changer l'eau des fleurs, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyměnit vodu květinám. Přihlašte se a napište ho.
![mimiR. mimiR.](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/519831/m_mimir.jpg?v=1738756194)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
(SPOILER) Nestava sa mi, ze aj po roku si spomeniem na emocie, ktore som mala po precitani knihy. Pre rokom mi tuto knihu pozicala kamaratka, precitala som ju za par dni. Sama by som po nej asi nesiahla. Zo zaciatku mi rozpravacsky styl miestami nesedel, a vadil mi český preklad priezvisk, ale nakoniec som pochopila, ze to malo svoj vyznam a čaro. Ocenujem, ze autorka ma schopnost svojim sposobom sokovat. Teda podat informacie tak, ze netusime, co sa stane/stalo, lebo dej sa tomu nevenuje, negraduje k tymto informaciam. Zrazu vsak pride moment odhalenia niecoho, a az spatne sa dozvedame cez rozpravanie, co sa vlastne stalo. Toto by napriklad dobre ukazalo aj vo filme. Pribeh je vsak tazky, temny, zapletka je nakoniec uplne inde, nez by citatel cakal, iba miestami je dej pretkany trochou radosti a nadejou. Kto ma rad nelahke emotivne pribehy, pride si na svoje. Je to jedna z knih, ktora vo mne zanechala stopu.
Knižní novinky (48. týden)
28.11.2021
Knižní novinky (19. týden)
09.05.2021
„Pěkné jméno nezabrání tomu, aby člověk nebyl ničema.“
„Smrt nedělá rozdíly mezi dobrými a zlými.“
„Štěstí dělá z lidí hlupáky.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Vyměnit vodu květinám v seznamech
v Mé knihovně | 268x |
přátelství, kamarádství pro ženy Francie francouzská literatura tajemství psychologické romány hřbitovy romány maloměstoAutorovy další knížky
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
2023 | ![]() |
Nádherná kniha! Jako maminka holčičky cítím tu lásku. Kéž nikdy nepoznám stejnou bolest.