Vyprávění černých kamarádů přehled

Vyprávění černých kamarádů
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168060/mid_vypraveni-cernych-kamaradu-o24-168060.png 3 1 1

Podivuhodné příběhy o lidech a zvířatech v džungli, o nichž se dočtete v této knížce, vyprávěli slavnému cestovateli jeho černošští přátelé u táborového ohně.

Vydáno: , Josef Lukasík

My dark companions and their strange stories, 1893

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyprávění černých kamarádů. Přihlašte se a napište ho.

Antoramix
22.09.2024 3 z 5

Tak jak už název napovídá, tak kniha je souborem příběhů, které vyprávěli domorodí nosiči, či askariové u táborových ohňů během Stanleyho výprav. Příběhy jsou náhledem do africké kultury a etnografie. Některé příběhy jsou zajímavé, ale často mi přijde, jako by tomu něco chybělo. Mám rád takovéto příběhy a hodně jich znám z indiánského prostředí. Nevím, jestli to je Afrikou, ale některé příběhy mi prostě vyznívají prázdně. Mám za sebou četbu všech Stanleyho děl vyšlých na našem území a to i těch z 19. století. Stanley je z novinářského hlediska extrémně detailní a chce mít všechno tak, jak to je a bylo. Tady ho z toho podezřívám také. Jak to bylo řečeno, tak jak jsem si to zapsal do deníku, tak ten příběh prostě je. Nic víc, nic míň. Potěšilo, ale úplně nenadchlo. I tak díky za zajímavé setkání s africkou kulturou.

Kniha Vyprávění černých kamarádů v seznamech