Vyvrhel přehled
Anthony Ryan
Úmluva oceli série
1. díl >
První díl nové trilogie Úmluva oceli od mistra epické fantasy Anthonyho Ryana Alwyn se narodil uprostřed občanské války v království Albermaine a vyrostl mezi zbojníky. Pálí mu to a naučil se zručně zacházet s nožem, uprostřed hlubokého lesa se cítí svobodný a mezi lapky má to, co nikdy neměl přátele a rodinu. Zrada však obrátí jeho život naruby a udá mu úplně nový směr, plný krve a pomsty. A Alwyn nakonec narukuje do královské armády. Bojuje pod velením šlechtičny Evadine Courlainové, kterou pronásledují vidění démonické apokalypsy. Aby se Alwyn mohl pomstít, musí přežít válku a smrtící intriky urozených. Do pohybu se však dávají temné síly, lidské i nadpřirozené, a snaží se Evadinin vzestup za každou cenu překazit. A Alwyn se musí rozhodnout stane se válečníkem, nebo navždy zůstane psancem?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyvrhel. Přihlašte se a napište ho.
Poslechnuta Audiokniha (čtení mně přišlo jako strojové, neustále stejná intonace a žádný rozdíl mezi větami, čárkami a podobně. Dokonce jsem si hledal, jestli se nejedná o AI strojově načtený překlad, až tak je to vše stejné).
Vyvrhel mně moc nesednul, po sériích Stín Krkavce a Čepel Krkavce, jsem si myslel, že Úmluva oceli bude ve stejném či podobném stylu, jako předchozí série, ale je to úplně jinak.
Nevím čím to je, ale Vyvrhel mě skoro vůbec nezaujal a nedokázal jsem se sžít s Alwynem, jako hrdinou a těšit se na jeho děj v knize a na další pokračovaní. Jediná dějová linka co mě láká, je ta KNIHA a jestli se vůbec dočkáme překladu a vyústění, zda toto bude klíč k danému fantasy žánru. Zatím to jako FANTASY vůbec nepůsobí, spíš jako nějaký popis náboru fanaticky věřících k nějaké sektě, uvidíme v dalších dílech.
Finální hodnocení 65%, ale pořád lepší než trilogie Dracoris Memoria.
Jednou zbojník, navždy zbojník. Trochu ostřejší Robin Hood, trochu větší království a problémy, které se na něj ženou. Ze začátku skromný příběh jednoho chlapce, který ale později doroste do epicky bitevních rozměrů...
Stálo mě dost uvažování jak knihu hodnotit. Od Ryana jsem četla dračí
Oheň probuzení a byla zklamaná. Tato kniha je lepší. Přestože miluji epické fantasy (a trochu jim nadržuji), kterými se trh zrovna nehemží (nakladatelé, dopřejte nám víc!),asi jsem čekala více. Bylo to zdlouhavé, pomalé. Dala bych si něco akčnějšího s jasnější vizí o co vlastně v příběhu jde. Záchrana království před králem, démony nebo věřícími? Jde víc o víru nebo o pomstu? Zatím to vypadá jen jako prostý příběh chlapce, co rád dělá podržtašku náboženským fanatičkám a nějak to postrádá jasný cíl.
Čas lovu, Naše vina a další knižní novinky (43. týden)
22.10.2023
Kniha Vyvrhel v seznamech
otroctví vězení, věznice náboženský fanatismus pomsta dark fantasy zbojníci fantasy hrdinská fantasy
2014 | Píseň krve |
2018 | Oheň probuzení |
2016 | Královna ohně |
2015 | Pán věže |
2020 | Volání vlka |
Bohužel od Stínu krkavce pořád čekám, kdy Anthony Ryan napíše své další velké dílo. A pořád nepřichází. Draconis Memoria byl kolosální omyl, Vyvrhel je... tak někde napůl.
Nejdřív klady - kniha je čtivá. Extrémně. Není to žádné těžké čtení s rozmanitým jazykem, dá se v pohodě přelouskat za týden a ani se nebudete snažit. Prostředí je poměrně známé, autor se vůbec nenamáhal zakrýt, že se pohybujeme někde ve dvanáctém století v Anglii, na severu jsou Vikingové, my si částečně hrajeme na Robina Hooda a právě tu kolem probíhají náboženské války. Na jednu stranu je to věc, která bude spoustu čtenářů štvát - přeci jen to vypovídá o velké lenosti autora, kterému se nechtělo vymýšlet další svět, na druhou stranu je ale porozumění tomuto světu jednodušší a spousta věcí v něm - brnění, obchod, měny, věci běžného života - jsou staré známé věci z našeho světa. A v nich, v jejich popisu a použití Anthony Ryan vyniká.
Hlavní postava - Alwyn, později Alwyn Písař - trpí. Ne ani tak dějem samotným, jako spíš "syndromem dokonalého nadprůměrně inteligentního člověka". Zkráceně, kdo četl Husitskou trilogii od Sapkowského, tak má zhruba představu. Hlavní hrdina je totiž chytřejší, vnímavější, prohnanější než všichni okolo, z každé situace dokáže vyklouznout (i když dost často je to díky neuvěřitelné dávce štěstí, což hlavně ke konci knihy... ta jedna konkrétní scéna v lese... bude trochu až moc. Samozřejmě je chytřejší a inteligentnější než všichni ostatní bez jakéhokoliv vzdělání, prostě jen svým selským, tedy spíš zbojnickým rozumem. Tenhle aspekt knihu malinko shazuje. Nedočkáme se tu žádného politikaření, pletichy jsou jednoduché a snadno prokouknutelné, Anthony Ryan se opravdu nepouští do kdovíjak složitých situací. Naopak, v rámci zachování výhody pro hlavního hrdinu jsou ostatní postavy poměrně jednoduché, statické a do Alwynova života jen přicházejí a odcházejí podle toho, jak se mu to hodí. Ryan je totiž mistrem něčeho úplně jiného - to, co je na knize nejpřitažlivější, je systém kladení faktů, gradace děje a umné skrývání pravdy. Ryan dlouhou dobu píše o něčem úplně jiném a tváří se, že to je důležité a pak na čtenáře vylije pravdu, která v několika případech sice čtenáři dojde už dávno, ve většině ale opravdu překvapí.
Co mě osobně na knize opravdu scházelo, byl nějaký prvek fantasy. Ano, vím, prvek fantasy tam je. Jenže ten opravdu nestačí, je ho ukrutně málo. Takhle jsem dostal knihu, která se z 99 % tváří jako historický román, ještě ne ani příliš dobrý, z 1 % jako fantasy. A to je nepoměr, který se mi nelíbí. Nevím, jestli to je autorův plán nebo jen zase zkouší něco nového (osobně myslím, že to druhé), ale vypadá to, jako by si neuměl vybrat. Protože jestli napsal historický román, tak je to hodně špatný román, který, jen obšlehl už známý svět a historické události, a to to ještě neskrýval tak dobře jako třeba G. R. R. Martin. Jestli napsal fantasy, je to pouze špatné, protože fantasy zde bylo opravdu jen co by se za nehet vešlo. Kdyby se zaměřil na jeden nebo druhý žánr, kniha by byla mnohem lepší.