Vzestup Juliův přehled
Daphne du Maurier
Jedním z nejpůsobivějších románů světoznámé spisovatelky Daphne du Maurier je patrně román Vzestup Juliův, který je napsán svižně a lehce, a přesto se čtenářů dotýká v nejintimnějších duševních zákoutích. Autorka vypráví o životním osudu Julia Lévyho, který se vyhnul předurčení stát se božím služebníkem a vydal se na dobrodružnější a lákavější životní cestu, za láskou žen, slávou a bohatstvím.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1993 , DialogOriginální název:
The Progress of Julius, 1933
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzestup Juliův. Přihlašte se a napište ho.

(SPOILER) Citala som pred casom a mam zmiesane pocity. Milujem vacsinu knih od Daphne, ale tato mi nejak nesadla. Zaciatok ma nudil, stred ako budoval imperium ma zaujal, bol svizny a citala som na jeden nadych a koniec ma zas nudil. Asi preto, ze to bolo pisane stylom, ze na cokolvek siahol tak sa mu darilo. Ziadna pohroma, prekazka, aj zeny ktore chcel hned dostal. Proste ziaden zadrhel a to casom zacalo nudit. Ani zaverecny zvrat to nevylepsil.

Hlavní postavou tohoto psychologického románu je Julius Lévy, i přesto, že pocházel z velmi chudých poměrů, dokázal se vypracovat až na jednoho z nejbohatších mužů. Na jeho cestě mu nic nestálo a on šel bez milosti za svým cílem.
Do knihy jsem se okamžitě začetla a nemohla přestat, chtěla jsem vědět, jak to bude s Juliem dál. Autorka zde skvěle vykreslila postavy, hlavně pak samotného Julia, kdy ho ze začátku litujete, pak mu fandíte, a nakonec ho nesnášíte. Rázem se při čtení přesunete do doby kolem roku 1870 a příběh Vás přenese nejprve do Francie, později do Anglie.
Kniha ve mně dokázala vyvolat spousty emocí, a hlavně ke konci, když přišel jeden zvrat, který jsem nečekala, jsem byla šokovaná a naštvaná.
Ač je kniha napsána před téměř sto lety, působí na mě neskutečně současně. Toto bylo moje první setkání s autorkou, ale rozhodně ne poslední.
Knižní novinky (3. - 9. 2.)
02.02.2014
Kniha Vzestup Juliův v seznamech
v Mé knihovně | 61x |
2019 | ![]() |
2019 | ![]() |
1972 | ![]() |
1991 | ![]() |
1995 | ![]() |
Po mnoha letech jsem se v četbě vrátila ke staré dobré Daphne du Maurier.
Tato kniha dokazuje, že autorka prostě uměla psát, leč mě tento román nenadchl tak, jako její slavnější díla.
Julius Lévy mi byl protivný už od samého dětství, přišel mi jako takový malý psychopat, který nesoucítí s nikým, jde si jen za svými tužbami, mocí a bohatstvím. Myslím, že jeho vnitřní svět byl vlastně dost chudý a tak musel plnit svou prázdnotu povrchními úspěchy a nakonec se stal nejbohatším mužem v Anglii. No, já mu to nepřála, definitivně si to u mě podělal tím, když hodil svou kočku z mostu, ačkoli na druhou stranu by se to v jeho případě dalo chápat i jako jistý akt zvráceného milosrdenství.
Leč se jedná o dobře napsaný příběh, s velmi dobře vykreslenými postavami, hlavně tedy hlavním hrdinou, tak pro mě to bylo povrchní čtení, do kterého jsem se neuměla a asi ani nechtěla vcítit. Už dlouho mi nebyl hlavní hrdina žádné knihy tak protivný, jako Julius.
Vždy dosáhl svého, věřil si naprosto ve všem, vše se mu povedlo, přesto bylo očividné, že mu chybí něco velmi podstatného, co se koupit nedá. Když už měl všechno, za čím se dál honit? Jeho slabinou byla nakonec jeho dcera, která se mu v mnohém podobala, ale toužila žít život po svém a jinak.
Mně těch přes tři sta stránek o takovém magorovi trochu vyšťavilo, bylo mi ho líto až na samotném konci, kdy sám zjistil, že jeho zlatá éra skončila. To jsem možná jednou jedinkrát měla chuť ho pohladit.
I přes těžkou averzi k hlavnímu hrdinovi dávám knize čtyři hvězdy, neboť se dle mě jedná o barvitý a dobře napsaný psychologický román, leč absence lidskosti hlavního hrdiny ubrala mému čtení této knihy duši a do děje jsem se nenořila, jen proplouvala po jeho povrchu.