Vzkvétání přehled
Martin E. P. Seligman
Nové poznatky o podstatě štěstí a duševní pohody Kniha Vzkvétání — Nové poznatky o podstatě štěstí a duševní pohody navazuje na přelomové práce Dr. Martina Seligmana v oblasti optimismu, motivace a lidského charakteru a ukazuje nám, jak ze svého života získat co nejvíce: odhaluje vzrušující novou teorii o tom, co tvoří „dobrý život“ – pro jednotlivce, pro komunity a pro celé národy. Ve fascinující kombinaci vědeckých poznatků a praxe vystihuje kniha Vzkvétání skvěle záměr i obsah pozitivní psychologie. Štěstí samotné, přestože je důležitou součástí osobní pohody, nedává životu člověka úplný a pravý smysl. Seligman nyní klade otázku: Co je tím, co vám umožňuje kultivovat svá nadání, vytvářet hlubší a trvalejší vztahy s ostatními lidmi, cítit radost a smysluplně přispívat světu? Neboli: co je tím, díky čemu můžete prospívat? Do centra zájmu se dostává osobní pohoda (well-being), přičemž štěstí (happiness) neboli pozitivní emoce se stávají jedním z pěti pilířů pozitivní psychologie, spolu se zaujetím, pozitivními vztahy, smysluplností a úspěšným výkonem. Těchto pět prvků, pro které se používá akronym PERMA (z anglických termínů Positive Emotions, Engagement, Relationship, Meaning, Accomplishment), představuje permanentní, trvalé stavební kameny plně uspokojivého života.Pomocí interaktivních cvičení mohou čtenáři prozkoumat své vlastní postoje a cíle, a tak Vzkvétání představuje nejen přelomovou knihu v pochopení problematiky štěstí, ale také praktický nástroj k tomu, abychom ze svého života měli co nejvíce.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: 2014 , Jan MelvilOriginální název:
Flourish:A Visionary New Understanding of Happiness and Well-being
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzkvétání. Přihlašte se a napište ho.
Tak trochu reklamní vyprávění o Seligmanem založeném studijním oboru "Aplikovaná pozitivní psychologie"; mně víc pomohl jeho Naučený optimismus. Ale dobrá je rada psát si každý večer tři pozitivní události, co nejživěji reagovat na pozitivní sdělení a pokud možno mluvit víc o dobrých věcech než o špatných.
Část knihy (bohužel ta kratší) se věnuje jak žít v duševní pohodě. Autor definuje co podle pozitivní psychologie definuje duševní pohodu. Objevuje se zkratka PERMA, která zahrnuje pozitivní emoce, zaujetí činností (flow), pozitivní vztahy, smysluplnost, úspěšný výkon. Kniha uvádí i několik praktických cvičení, například zapisovat si tři pozitivní věci co se během dne staly nebo se povedly. Cvičení pomáhá si všímat více pozitivního a dát negativní myšlenky trochu do pozadí. Tato část knihy může pomoci si zvědomit některé procesy a to jak lidé přemýšlí. Zaujala mě zmínka o ikigai a aktivně konstruktivním reagování.
Druhý část mi přišla jako historie a aplikace pozitivní psychologie v různých oborech. Dozvíte se spoustu zajímavých informací o tom kdy, jak a proč pozitivní psychologie vznikla, jak se vyvíjela, jaké problémy pomáhá řešit ve školství, armádě...
Kniha Vzkvétání v seznamech
Většina obsahu zahrnuje reklamní proslovy o tom, co všechno vymyslel, co všechno založil a řídí, a jak je skvělý (ale musím přiznat, že u amerických autorů podobné naučné literatury je to běžné). Pak jsou tam odstavce o tom, kdo mu co ukradl, kdo ho poškodil - u pozitivního psychologa nepřekvapí :).
Jinak metoda nijak objevná, bere si, kde jen může, co jen zafunguje, cokoliv nového a objevného postrádám. Občas opravdu zajímavá historka. Kdyby se mi to nedostalo do ruky, opravdu by to nebyla škoda. Což ale neznamená, že někomu může být cokoliv z technik fungovat. A potom je to užitečné jako kuchařka, ze které si oblíbíte i jen jediný dobrý recept, čímž byl její účel naplněn.