Trůn z dračích kostí přehled
Tad Williams (p)
Vzpomínka, Žal a Trn série
První kniha trilogie. Válka, podporovaná temnými silami magie, je připravena zachvátit mírumilovnou zemi Východní Ard – neboť Kněz Jan, veliký král, přemožitel hrozného draka Shurakaie, umírá. A v okamžiku jeho smrti se konečně osvobodí pradávné zlo, když se Král Bouří, vládce maličké země Sithů, pokouší znovu získat své ztracené království prostřednictvím dohody s jedním příslušníkem královského rodu. A pak, hnáni do kouzlem vyvolanou nenávistí a žárlivostí, se budou princové navzájem zabíjet, zatímco kolem nich začne umírat jejich země. Jen malá osamocená skupina, Bratrstvo Svitku, rozpozná skutečné nebezpečí, které Východnímu Ardu hrozí. A na Simona – pomocníka v kuchyni, který se nevědomky stane učedníkem jednoho ze členů Bratrstva – zbude úkol stát v čele hledání řešení hádanky, která nabízí jedinou naději na záchranu, hádanky dlouho ztracených Mečů Moci… Hledání, které ho donutí prchat a bojovat s nepřáteli, pocházejícími přímo z nejděsivějších snů vypravěče legend!... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2009 , Laser-books (Laser)Originální název:
The Dragonbone Chair, 1988
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Trůn z dračích kostí. Přihlašte se a napište ho.
O teto knize je těžké napsat cokoliv objevného. Jak je detailně popsáno ostatními příspěvky, 80's-90's klasika žánru ovšem lepší, než čekáte.
„Doposud mě ještě neomrzelo přemýšlet při chůzi s větrem ve tváři... a je toho mnoho, o čem musím přemýšlet.“
Kniha Trůn z dračích kostí v seznamech
1996 | Trůn z dračích kostí |
2021 | Koruna z čarodřeva – Svazek 1 |
1998 | Jinozemě I - Město zlatého stínu 1 |
1998 | Věž zeleného anděla 1 |
2019 | Srdce ztraceného |
Ohlasy na Trůn z Dračích Kostí se shodují v jednè věci - je to hodně pomalé. Proto jsem tuto knihu začal číst jako takovou malou výzvu - dokážu přetrpět skutečně pomalou a výpravnou knihu, abych dostal potenciálně dobrý příběh ? A nevím, jestli je to tím, že jsem věděl, jaké jsou ohlasy, nebo mi to prostě sedlo, ale tempo knihy mi vůbec nevadilo.
Už dlouho jsem nečetl skutečně tradiční fantasy, takže objevovat všechno krůček po krůčku, postavy, mytologii, jazky, místa, mi přišlo strašně poutavé. K tomu v nemalé míře dopomáhá i autorův květnatý popis a vyprávění a skvěle odvedená překladatelská práce.
První čast knihy odehrávající se na hradě Hayholtu může, skutečně, být trošku zdlouhavá, ale myslím, že to má dobrý důvod. Ono tak na oko vypadá, že Simon chodí jen tam a onam zametat, nebo krást koláče, ale mezitím poodkrývá nějaký náznak tajemství a konfliktu, který se buduje ihned od začátku. Také se v této úvodní části setkáváme s důležitými postavami, které se tu a tam mihnou, ale už si je trošku zapamatujete, a víte tak nějak o co jde, jakmile dojdete do části knihy, kdy už je jmen opravdu mnoho.
Celkově první kniha z Východního Ardu masivně předčila mé očekávání, a to má být z celé trilogie nejpomalejší, takže do druhého dílu půjdu už s rozumně vyšším očekáváním.