Vzpomínky na Sýrii - Od arabského socialismu k Islámskému státu přehled

Vzpomínky na Sýrii - Od arabského socialismu k Islámskému státu
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471968/bmid_vzpominky-na-syrii-od-arabskeho-soc-Hp4-471968.jpg 4 10 10

Autor působil v barvách československé a později české diplomacie na ambasádách ve třech důležitých arabských zemích, které kdysi patřily k našim nejvýznamnějším obchodním partnerům. Sýrie, Libye i Irák ve své době budovaly pod vedením autoritativních vůdců svoji verzi arabského socialismu, nedávno ale nad rozsáhlými územími těchto zemí zavlály černé prapory Islámského státu a začaly se uplatňovat středověké zákony. To, že se tyto země přeměnily v epicentra chaosu a islámského extremismu a že Evropa se zase stala cílem přílivových vln migrantů a utečenců, nepochybně nutí k zamyšlení nad příčinami takového zásadního zvratu. Potvrzuje se, že rozhodnou měrou k této dramatické proměně přispěl vojenský zásah vedený zvenčí proti sekulárním režimům. Na osudech pestré, mnohonáboženské syrské společnosti autor s intimní znalostí místních reálií líčí události, které předcházely takzvanému arabskému jaru, a s udivením pozoruje, jak protesty v ulicích syrských měst náhle přerostly ve válku v zastoupení regionálních a dalších mocností a v džihád financovaný islamistickými sítěmi. Vzpomínky na Sýrii, jaká byla před čtyřiceti a před dvaceti lety, konfrontuje s realitou posledního desetiletí, a zamýšlí se i nad dalšími okolnostmi, proč se Sýrie, někdy přezdívaná jako kolébka křesťanské civilizace, ocitla na prahu úplného zhroucení.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzpomínky na Sýrii - Od arabského socialismu k Islámskému státu. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (2)

ondrejlZPc
12.06.2024 2 z 5

Autor se z pozice autority bývalého diplomata a absolventa moskevského institutu mezinárodních vztahů snaží navodit pocit serióznosti a objektivity z jeho strany. Zkouší se opřit o ne příliš dobré citace, kdy čtenář u někteřych z nich nemůže dohledat zpětně zdroj... Konflikty na Blízkém východě jsou velmi komplexní záležitostí, nicméně autor zde používá velmi zjednodušující narativ. S autorem v určitých pasážích sám souhlasím, nicméně mi přijde, že jeho názory jsou místy více emocionální než založeně na argumentech. Kvalita knihy jde dolů, čím víc se děj blíží přítomnosti. V knize je cítit velký sentiment vůči režimu v Sýrii, možná právě proto jsou kritické informace vůči syrskému režimu poměrně řídké.
Citace 168. Strana: "záhadami opředené 11. Září". To asi mluví za vše, podobné konspirací ředěné věty kvalitě knihy neprospívají. Kniha s obrovským potenciálem tak pro kriticky přemýšlejícího čtenáře trochu ztrácí na hodnotě. Škoda... Pozitivní stránky knihy jsou osobní vzpomínky a pasáže do roku 2000. Zkrátka, kniha místy neposkytuje objektivní zhodnocení situace, ale přináší emociálně zabarvený osobní pohled.

Psaran
30.09.2022 5 z 5

Velice kvalitní kniha. Nejde však primárně o vzpomínky autora, který v Sýrii působil jako diplomat. Ve své podstatě jde o moderní dějiny Sýrie, do kterých autor zahrnuje i své vlastní zkušenosti a poznatky. K nim připojuje i popis svého působení a svých vlastních zkušeností. Nejde o nějaký mainstream - kniha je spíše prosyrská a kritická k Západu. Jsou v ní velice zajímavé informace, a své hodnocení má autor pečlivě vyargumentované. Mimořádně cenná je kniha i v tom, že se věnuje i současné občanské válce. Tuto knihu mohu jen doporučit, určitě mi o něco více otevřela oči.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vzpomínky na Sýrii - Od arabského socialismu k Islámskému státu v seznamech

v Přečtených12x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce29x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit12x