Vzpoura na Bounty přehled

Vzpoura na Bounty
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40984/vzpoura-na-bounty-7mu-40984.jpg 5 4 4

Sir John Barrow - 1929 - vydání Václava Petra, žádné převyprávění, až později. Knihu volně převyprávěl Arno Kraus, který je uveden jako autor. Ilustroval Josef Pavlíček vyšlo v 1 vydání v roce 1946 a popisuje slavnou vzpury na lodi Bounty

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Antonín Dědourek
Originální název:

The Mutiny on the Bounty


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzpoura na Bounty. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1)

Kozel
18.11.2018 4 z 5

Veleznámá námořní vzpoura na lodi Bounty, kterou jistě většina alespoň jednou viděla zfilmovanou, podaná v knize sira Johna Barrowa opravdu podrobným způsobem. Kromě osudů tří hlavních aktérů - kapitána Bligha a jeho fenomenální cesty k domovu v malém člunu, nevinného plavčíka Heywooda, který se později stal svého času kapitánem slavné lodi Victory a k jehož osudu, povaze i sestře Nessy člověk musí přilnout, a vzbouřence Christiana tu Barrow rozebírá celé pozadí děje, vlastní soudní přelíčení a značnou část knihy věnuje malému Pitcairnovu ostrovu a jeho komunitě založené vzbouřenci s dodatečným povzdechem, kdy jejich neposkvrněnost skončila misionáři vyslanými z Tahiti. Stížností proti těmto praktikám mi připomněl podobné výpady Melvilla, na nějž si člověk vzpomene v Barrowě dodatku, kdy cituje deníky Pollarda, kapitána lodi Essex - což je ta, která inspirovala Melvilla k Bílé velrybě. Malý kruh uzavřen.

Pokud byste si chtěli tento příběh přečíst, mohu jen doporučit, ale zároveň upozornit že svým rozsahem, zněním a starým překladem může být občas náročný na četbu. Ostatně, nejedná se o žádný historický román, nýbrž podrobnou vědeckou práci člověka, který měl přístup k informacím, pamětníkům a jako člen admirality měl k tématu skutečně blízko.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vzpoura na Bounty v seznamech

v Přečtených8x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit3x