Vojevůdce přehled
Dan Abnett
Warhammer 40 000 - Gauntovi duchové série
Po takřka nečekaném úspěchu zoufalé mise na Dosah spásy zamíří plukovník komisař Gaunt a tanithští První ke strategicky důležité hutní planetě Urdesh obležené vražednými armádami Anarcha Seka. V sázce však může být víc než jedna planeta. Imperiální síly se pokusily svého nepřítele rozdělit a zničit, ale vzhledem k tomu, že urdeshské kampani velí sám vojevůdce Macaroth, je možné, že má útok arcinepřítele jiný účel – jediným úderem dekapitovat imperiální velitelské struktury. Vystaví se vojevůdce tomuto nebezpečí? A dokážou jej Gauntovi Duchové ubránit proti obrovské síle zabijáků a válečných strojů Chaosu? Čtrnáctá kniha série Gauntovi Duchové ze světa Warhammer 40 000.... celý text
Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: 2024 , PolarisOriginální název:
The Warmaster, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vojevůdce. Přihlašte se a napište ho.
Čtrnáctý díl ze série Gauntovi Duchové neztrácí čas a rovnou náš regiment veteránů Imperiální Gardy vrhá při návratu z nebezpečné mise do boje o holý život. A jen co se jako zázrakem dostanou z jedněch jatek, tak se vrhají do dalších na průmyslové planetě Urdesh, kde se pravděpodobně rozhodne o osudu celého křížového tažení Sabbatinymi světy.
Abnett naplno využivá to jak detailně v sérii vybudoval charaktery gardistů i jejich doprovodu, takže příběh nestojí pouze bitvách (které tu jsou naprosto bombastické a akční, jak se na Warhammer 40k sluší a patří), ale na dialozích a "lidských problémech" uvnitř regimentu. Také nejvyšší velení Gardy tu dostává dostatek prostoru, jak už sám název napovídá a je to zápletka pro knížku opravdu stěžejní.
Duchové se tu už klasicky dostávají do bezvýchodných situací a přesto triumfují nebo aspoň drží svou pozici. Naštěstí se Abnett nebojí zabít i postavy, které známe opravdu dlouho a nechat nás si vybudovat sympatie k těm novějším. Jak už je jeho zvykem,tak knížka končí opravdu silných "cliffhangerem" s několika velmi napínavými dějovými linkami, jejichž rozuzlení prostě musíte vědět !
Já už se nemůžu dočkat překladu dalšího dílu !
Dotek zmaru, Ďábelské srdce a další knižní novinky (22. týden)
26.05.2024
Kniha Vojevůdce v seznamech
2011 | Horův vzestup |
2013 | Xenos |
2007 | Démonova kletba |
2006 | První a jediní |
2002 | Ulrikova kladiva |
„Jak příhodné. Jak odpovídající zrádné povaze vesmíru. Služba končí jedině smrtí, ale bolest jí nekončí. To je něco, co vám kněží a hierofanti neřeknou. Smrt není konečné osvobození od bolesti. Bolest s vámi zůstane. Bude se vás držet navěky.“
Příběh navazuje přímo na Dosah spásy. Od začátku je atmosféra depresivní, temnější, než bývá u této série obvyklé. Vesmír je kruté a krvavé místo, vesmír Wh40k zvlášť. Cesta z Dosahu spásy zpět do Impéria neprobíhá vůbec dobře. Dochází k zásadním událostem, které změní osud Duchů a zejména Gaunta samotného. Následuje dění na planetě Urdesh, příběh je opět spíše komornější, introspektivní, i když na větší bitvy a intenzivní akci dojde také. Zacílení je zřejmé: vnitřní dění v pluku, pokus o regeneraci a konsolidaci, politika, intriky a situace kolem Gaunta, velitelů tažení a samotného Vojevůdce a v neposlední řadě události přímo související s nákladem přivezeným z Dosahu spásy, s artefakty arcinepřítele a nevyhnutelným zapojením imperiální Inkvizice. Díl je celkově temnější, atmosféra intenzivní. Děje se toho hodně a děje se to svižně, nikde není hluché místo, nikde se to nezasekává. Autor opět ukazuje, že v krutém světě Wh40k to nikdo nemá jisté, jedna ze ztrát je tentokrát obzvlášť bolestivá. Postupem času si čím dál víc vážím autorů, kteří dokážou vytvořit silný a hluboký vztah mezi čtenářem a protagonisty příběhů, Abnettovi se to zde za ty roky povedlo bezchybně a dokonale. Čtenář s Duchy žije, o to víc ztráty bolí. V textu je několik odkazů na povídky ze sbírky „Sabbatino tažení“, nejsou úplně podstatné, přesto pro úplnost doporučuji povídky nevynechat, ukazují některé podstatnější i méně podstatné detaily kolem vybraných postav z řad Duchů, ale též celkový strategický vývoj kolem Synů Seka a Krvavého spolku. Konec je hodně otevřený, vše netrpělivě čeká a vyhlíží další díl. Skoro jsem si vynadal, že jsem nepočkal taky. Pro fanoušky Duchů povinnost.