Wing Jonesová přehled
Katherine Webber
Patnáctiletá Wing Jonesová, jejíž jedna babička pochází z Číny a druhá z Ghany, trpí pocitem, že nikam nezapadá. Když její rodinu postihne neštěstí, objeví v sobě talent pro běhání, o kterém dosud neměla ponětí. Její neuvěřitelná rychlost by mohla přinést její rodině všechno, co potřebuje, a Wing konečně pocit, že někam patří. Ale taky by jí mohla zabránit v tom, aby získala to jediné, po čem opravdu touží.... celý text
Literatura světová Romány Dívčí romány
Vydáno: 2024 , CooBooOriginální název:
Wing Jones, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Wing Jonesová. Přihlašte se a napište ho.
2,5*/5* Až překvapivě moc jsem si čtení tohoto heavy contemporary užívala, ale v poslední třetině mi přišlo že autorce totálně přeplo a bylo to pro mě jedno velké huh? Wing kvůli nehodě, která se stane jejímu bratrovi začne běhat, což bylo dost netypické. Díky běhu se měla dostat k příležitosti, která by jim doma dost pomohla, jenže tahle zápletka se řeší až v posledních pár desítkách stranách a navíc je celá "vyřešená" na posledních dvou? I poděkování mělo v knížce víc prostoru. Autorka tam do té doby řešila spoustu jiných super věcí, jak Wing přišlo že nikam nezapadá, jak se cítila ohledně bráchy, jak byla hrozně moc zamilovaná do jeho nejlepšího kamaráda apod. Romantická linka je tu taky, nijak mi nevadila, ale zároveň bych se bez ní asi obešla. Byla tady i šikana, což mi přišlo super, protože Wing má takový půl na půl původ a lidi se jí kvůli tomu smáli, což mi přišlo dost reálné. Ale opět, někdy ve dvou třetinách se autorka rozhodla to přestat řešit a zaobírala se závodem, který tam měl ale moc málo prostoru na to, aby pro mě byl nějak důležitý. Sama jsem z té knížky hrozně zmatená, přišlo mi prostě, jak kdyby tam tu poslední třetinu někdo nalepil a ona k tomu vůbec neseděla. Naposledy jsem podobný pocit měla před mnoha lety u Nebe je všude a taky jsem z toho nebyla vůbec nadšená. Ve výsledku mi to ani nepřišlo tolik heavy a nevěděla jsem co si z toho odnést, byla jsem prostě spíš zmatená. A do teď nevím zda bych to vlastně doporučila, špatné to nebylo, ale nadšená z toho taky nejsem. #humbook #humbookblogeri #spoluprace
Když jsem se hlásila do konkurzu o knihu, tak jsem upřímně neměla od příběhu moc velké očekávání. Anotace o kvalitách knihy v tomto případě vůbec nevypovídá :(
Autorka používá krásný jazyk, květnaté slova a neobvyklá přirovnání, jako: „… v hlase slyším náznak soucitu jako hrudka másla na spálené topince. Jako kdyby věděla, že mi z jejích slov bude mizerně, ale pokud to řekne hezky, budu v pohodě.“
Wing v životě potkává jedna rána za druhou, ale po boku má svoji lvici a dračici (jo, tohle je ten magický realismus v knize), takže ji nemůže nic zastavit. Kniha je plná smutných událostí. Životní situace Wing není ani ve škole, kde si ji kvůli jejímu vzhledu neustále dobírají, ani doma dobrá. Jak mi ale někdo napsal: „Občas je třeba číst i depky.“ A tohle byla moc příjemná depka kniha :)
Naštěstí v sobě příběh nese kromě důležitého poselství i ty dobré věci, které život přináší: pevná kamarádství, o která se můžete v těžkých časech opřít. Jablečné koláče, které sice nezalepí rány na duši, ale hej, kdo by nechtěl koláč! A hlavně běh, respektive jakýkoliv pohyb, který pomůže na chvíli nemyslet na svoje trápení.
Za zaslání knihy děkuju Humbooku a Humbook blogerům, maximálně jsem si příběh užila!
Zkouška ohněm, Teorie lásky a další knižní novinky (35. týden)
25.08.2024
Kniha Wing Jonesová v seznamech
dospívání běhání, běh romantika smíšené kultury
2023 | Korunní princezny |
2024 | Prokleté královny |
2024 | Planoucí koruny |
2024 | Wing Jonesová |
"Běhání ve mně dřímalo jako nějaké tajemství, o kterém jsem neměla ani tušení, a teď když jsem ho našla, se ho nehodlám nikdy vzdát."
Po delší době jsem zabrousila do vod young adult literatury a nezastírám, že hlavně proto, že hlavní hrdinka běhá :)) Láska k běhu je tu vykreslena opravdu krásně, v těchto pasážích jsem se úplně rozplývala. Celkově je Wing velká sympaťanda a držela jsem jí palce až do posledních vět.