Z čeho jsou utkány sny přehled

Z čeho jsou utkány sny
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102355/bmid_z-ceho-jsou-utkany-sny-102355.jpg 4 71 71

Příběh, jehož výchozím bodem je 21. srpen 1968 v Československu, se odehrává ve dvou rovinách: v komerčním a odlidštěném světě masových sdělovacích prostředků, které bezostyšně manipulují vědomím milionů lidí, a ve světě představ skutečně dobrého a nezištného člověka, který po celý život neúnavně ochraňuje slabé a bezmocné. Mezi těmito dvěma póly se pohybuje muž, kterého autor vybral za "kronikáře" událostí, od pohledu frajer, idol žen a cynik bez iluzí - špičkový reportér Walter Roland. Když se v uprchlickém táboře pro mládež, kam byl spolu se svým přítelem fotoreportérem Bertiem poslán, aby napsal reportáž o českých dětech, stane mimoděk svědkem vraždy malého chlapce a pokusu o únos dívky Ireny, ještě netuší, že přišel na stopu mezinárodní špionážní aféry a že jeho další pátrání vyvolá lavinu vzrušujících a tragických událostí, kdy si dvě nepřátelská špionážní centra vyrovnávají účty, událostí, v nichž se skutečný svět a čas prolíná s nadčasovým "vyšším stupněm bytí". Walter Roland a jeho spoluhráči se dostávají do nanejvýš nebezpečných situací. Sám však cítí, že nejen píše, ale i prožívá svou "největší životní story", a tak se rozhodne dovést ji až do konce. Ten sice přináší ztráty, ale pro něj osobně znamená vysvobození z dosavadní bezcílnosti života. Walter Roland zahajuje novou existenci, v níž i snad poprvé pocítí opravdovou lásku k ženě...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub , Ikar (ČR)

Der Stoff, aus dem die Träume sind, 1971

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Z čeho jsou utkány sny. Přihlašte se a napište ho.

lucie2169
07.12.2021 5 z 5

Simmel je autorem mého mládí. Kdysi jsem přečetla dobrého půl tuctu jeho knih a pamatuji se, že jsem z nich bývala nadšená. Na stará kolena jsem se rozhodla zase jednu zkusit: není to špatné, ale asi jsem se od té doby posunula někam jinam. Překvapivě mi najednou vadí autorův popisný styl, také editor byl asi v nějakém časovém presu, což je z mé strany velice shovívavé hodnocení toho, co se v knize občas vyskytuje. Na druhou stranu Simmel jako vždy nabízí poutavý a zajímavý příběh, navíc obohacený o momenty, které považuji za naprosto nadčasové, viz např. demokratizace společnosti na úrovni novinářské práce či psychiatrické léčebny: tendence k podobným hovadinám, které se u nás dají pozorovat cca v posledních patnácti letech, byly v Německu zjevně pozorovatelné již daleko dříve. Za tento vykřičník a trochu i ze sentimentu proto dávám (i navzdory dříve zmíněným výhradám) pět hvězd.

Rimmsi
27.06.2020 5 z 5

Knihy od J. M. Simmela mám obecně velmi rád a dobře se mi čtou. Děj a příběh mne zaujal, ale kniha byla velmi dlouhá a místo se sklony k usínání. I tak hodnotím velmi dobře.

Magrata15
13.05.2020 5 z 5

Redaktor Walter s fotografem Bertem jsou posláni v listopadu 1968 do uprchlického tábora pro děti a mládež v Brémách v Německu, aby napsali článek o českém chlapci Karlíkovi, který tam byl právě umístěn a vůbec o dětech, které tam jsou. Walter tam ale cítí nějakou senzaci a vydává se po stopě.
Špionážní román, od kterého jsem se nemohla odtrhnout, ozvláštněný vyprávěním ošetřovatelky slečny Luisy, u které není jasné, jestli je nadána parapsychologií nebo postižena schizofrenií.
Vynechala bych jen pár stránek vyprávění, ale autor měl pocit, že to tam patří, takže to tak beru, protože jinak se to báječně četlo a spisovatelův styl vyprávění je prostě strhující.

Kniha Z čeho jsou utkány sny v seznamech