Žolinka, Kanovník přehled

Žolinka, Kanovník
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231172/mid_zolinka-kanovnik-1B2-231172.jpg 4 5 5

Z farských historek série

< 4. díl >

Tři příběhy - Žolinka, Kanovník a Tři kříže - ze života kněží. V prvním je venkovský farář donucen po mrtvici omezit svou každodenní činnost a kompenzuje si ztrázu všech zájmů péčí o psa. Kanovník je příběhem faráře, spíše okolnostmi dohnaného k budování kariéry. Poslední, krátká povídka se věnuje tématu člověka, který díky své pracovitosti postupně ztratí smysl pro normální život.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žolinka, Kanovník. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (2)

vlasta88
11.01.2023

V životě jsem necítila takovou nenávist ke zvířeti jako při čtení Žolinky. Jestli něco Baarova díla umí, pak je to vyvolání silných emocí.

ZaS
25.09.2022 4 z 5

Dvě rozsáhlejší, titulní povídky mají jako společný prvek změnu v životním rytmu faráře. V prvním případě vyvolaném nemocí, ve druhém pak snahou o kariérní růst, nemocí zakončeném.
Kniha je doplněna kratší povídkou Tři kříže, která sice nepatří k nejlepším Baarovým pracem, ale týká se tématu stále aktuálního - workoholismu.
Jak už ale u Baara bývá zvykem, všechny příběhy mají více vrsetv a pronikají do nich další motivy. Z mého pohledu asi nejzajímavější je v "Žolince" dilema mezi láskou k bližním, kterou by měl mít farář už z principu jaksi "v popisu práce" a namísto toho staví na první místo psa. I toto téma je pro dnešní svět aktuální; dokonce aktuálnější než v době vzniku Baarovy povídky. Psů, kteří se mají lépe než mnozí lidé je bohužel stále víc a víc.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Žolinka, Kanovník v seznamech

v Přečtených5x
v Knihotéce8x
v Chci si koupit2x