Z krve a popela přehled
Jennifer L. Armentrout
Z krve a popela série
1. díl >
První díl návykové fantasy ve stylu knih Sarah J. Maasové. Poppy byla už od narození vyvolena, aby svět přivedla do nové éry, a její život tak nikdy nepatřil jen jí. Na ramenou jí teď leží budoucnost celého království, sama však neví, zda o to vůbec stojí. A když do jejího života vstoupí zlatooký strážce Hawke, který má zajistit její Povznesení, Poppyin osud a povinnost se propletou s jejími touhami a potřebami. Poppy začne zpochybňovat vše, v co kdy věřila – a Hawke ji uvede v pokušení vyzkoušet zakázané…... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , Fragment (CZ)Originální název:
From Blood and Ash, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Z krve a popela. Přihlašte se a napište ho.

Kniha byla velmi čtivě napsaná. Velmi se mi líbilo skloubení fantasy, romantiky a erotiky. Děj byl pro mě ale velmi předvídatelný a hlavní postavy neměli neměli za mě tak atraktivní vývoj. Ze začátku knihy jsem byla na Poppy velmi zvědavá, postupem děje ale její postava postupně ztrácela atraktivitu.

Ke knížce jsem se vracela, nejdříve jsem přečetla prvních 10 stránek a knihu odložila, neupoutala mě tolik, abych se na ní těšila. Druhý pokus mě ovšem pohltil, jedna z nejhezčích knížek, zvrat a odhalení některých z postav mě nepřekvapil, od začátku jsem doufala, že se to vyvine tak, jak se to vyvinulo. Knížku jsem přečetla jedním dechem, zamilovala jsem se do každé postavy v knížce. Občas se ztrácím v tom, kdo je vlastně kdo, ale ději to vůbec neubírá na atraktivitě. za mě 10/10
100 nejčtenějších knih roku 2022
27.12.2022
Knižní novinky (49. týden)
05.12.2021
10 nejprodávanějších eknih (říjen)
16.11.2021
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Smrt je jako stará přítelkyně, která přijde na návštěvu- někdy ve chvíli, kdy je očekávána ze všeho nejmíň, a jindy, když už se jí člověk nemůže dočkat.“
„Smrt je jako stará přítelkyně, která přijde na návštěvu - někdy ve chvíli, kdy je očekávána ze všeho nejmíň, a jindy, když už se jí člověk nemůže dočkat. Není to ani poprvé, ani naposledy, co se staví, ale kvůli tomu není žádná smrt méně krutá nebo nemilosrdná“
„Co jsem věděla o pravdě? Že může nahánět hrůzu, ano. Ale s pravdou přicházela i moc. A já jsem se nikdy před pravdou neschovávala.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (2)
2021 -
HumbookAwards
(kniha roku)
2021 -
Goodreads Choice Awards
(Best Romance)
Kniha Z krve a popela v seznamech
v Přečtených | 2 196x |
v Mé knihovně | 774x |
v Chystám se číst | 1 122x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
zlo magie, kouzla pro dívky bohové prokletí pro dospívající mládež (young adult) království romantasyAutorovy další knížky
2021 | ![]() |
2015 | ![]() |
2014 | ![]() |
Obecne by som chcela zhrnúť celú sériu, aby to prípadne budúcemu čitateľovi uľahčilo rozhodovanie či vôbec začať celú sériu čítať (pretože po prvej knihe proste nemôžete prestať čítať ).
Romantická fantasy literatúra zo sveta upírov a vlkodlakov. Ak sa vám tento žáner páči tak do toho, ak nie aj tak jej dajte šancu. Nie je to štandardný svet na spôsob Twilightu, ale kousaní je v nej možno až príliš.
Čo sa týka deju celej série (mimo romantickej linky) je naozaj pútavý. V priebehu sérii sa dej pekne stupňuje a dáva zmysel. Autorka postupne odkrýva celý svet, históriu a jej presah do prítomnosti. Postupne vysvetľuje veci, ktoré sa napríklad v prvej knihe zdajú nezmyselné, ale postupom času zapadnú do celého obrazu.
Obecné mi príde dej mierne predvídaví, ale len čiastočne (viete, čo sa stane, ale neviete, ako k tomu dôjde). Zároveň všetky knihy obsahujú pomerne veľa zvratov a akcie. Čo sa mi naozaj páčilo.
Prvá kniha mi prišla najlepšia zo všetkých, na začiatok mierne chaotická než si čitateľ navykne na svet. Zábava začína v druhej polke knihy a koniec je naozaj skvelý.
Postavy a romantická linka.
Hlavná ženská postava je od začiatku sebavedomá a nie je taká nicka, ktorá nič nevie a nemá názor. To sa mi na nej od začiatku páčilo a ani postupom sérii mi nepríde otravná a úplne blbá, ako to niekedy býva. Jej charakter a rola časom výrazne rastie (až príliš), ale aspoň to dáva dejovo zmysel.
Hlavná mužská postava má od začiatku veľmi silný charakter a čitateľ si ju ľahko zamiluje buď ako romance alebo badass charakter.
--- Minor spoiler ---
Ak ste ten typ čitateľa, ktorý si potrpí na romatike a spraznených dušiach medzi dvoma hlavnými postavami tak sériu ani nezačínajte čítať. Ak si to človek prečíta kvôli deju a obecnej zábave tak vás kniha určite zaujme, obsahuje dosť vtipných hlások a naozaj nevhodných narážok. Vulgarizmi nie sú žiadna výnika.
To, že autorka postupom všetkých kníh série buduje vzťah o troch ľuďoch, je to, čo túto fantazy sériu odlišuje od ostatných. Trochu škoda je to, že je z toho taký kočkopes (ani dvojka, ani trojka) ale možno sa toto ešte rozuzlí v poslednej knihe.