Zabiják přehled
Émile Zola
Naturalistický román, který pojednává o Gervaise, venkovské dívce, která se spolu s dětmi přestěhuje do Paříže spolu se svým druhem Lantierem. Gervaisa pracuje jako pradlena a začíná se o ní ucházet klempířský dělník Coupeau, kterého si vezme za muže. Později si otevře prádelnu a narodí se jí dcera Nana. Zvrat nastane v okamžiku, kdy Coupeau spadne ze střechy a je dlouho upoután na lůžko. Coupeau si zvykne na nicnedělání a začne pít. Zpočátku chodí na skleničku s přáteli, později pije víc a víc...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zabiják. Přihlašte se a napište ho.

(SPOILER) No, abych pravdu řekl, zas takovej veletrh to není. Ono to vlastně ani není tak úplně o chlastu, spíš o nekonečné hlouposti, neschopnosti konat a o bídném vkusu na muže. Hlavní hrdinka si za svůj osud může sama a zcela zaslouženě chcípne hlady nedlouho po svým ožralým starým. V podstatě tady není jediná pozitivní postava, všechno vejlupci a zmetci, to autorovi uznávám, že vytvořil pěkný panoptikum. Nejvíc asi baví budižkničemu, hochštapler a vyžírka Lantier, ten v tom teda uměl chodit. Ale teď vážně, tohle je fikce vycházející asi z dobře nastudovaných reálií, nicméně při čtení člověk vidí, jak doba pokročila. Pro historky o alkoholicích si chodím spíš do práce než do knihovny a dneska ty lidi už nehladoví, neprodávají nábytek a osobní předměty do bazarů a nenalejvají se v nejrůznějších špeluňkách, ale lejou pěkně doma a do práce choděj se zbytkáčem, třesem rukou a rudejma očima. Všechno tohle jsem viděl mnohokrát. Nějak jsou moderní alkoholici schopní fungovat, dokud do toho úplně nespadnou. Ale v současnosti takhle podobně, jak popisuje Zabiják, dopadají feťáci, zejména mladá generace nasedla na tenhle vlak do pekla s mrazivou odhodlaností. Člověk je v podstatě marnej tvor a tupé hovado, které prostě touží likvidovat se dostupnými návykovými substancemi, vytrvale a nehledě na následky. Chlast, fet, cigára, kafe, energy drinky, to je tekutej oheň moderní společnosti a v člověku tohleto prokletí zůstává, jak v časech Zolových, tak i dnes.

Doteď si pamatuju, jak nám profesorka na střední, z knihy četla úryvek a já jsem pak pro ni hned musela běžet. Stojí za to!
42 nových eknih zdarma ke stažení (srpen)
25.08.2020
Kniha Zabiják v seznamech
v Přečtených | 3 422x |
v Mé knihovně | 859x |
19. století Francie Paříž revoluce naturalismus alkoholismus historie měst, obcí a regionů světová literaturaAutorovy další knížky
2009 | ![]() |
1965 | ![]() |
2004 | ![]() |
1923 | ![]() |
1969 | ![]() |
Tenhle román mi bez přehánění naprosto změnil pohled na alkohol. Jako ne, že bych dříve nevěděl, co dovede, ale zde popsané delirium tremens a celý příběh, který je vlastně od začátku do konce více či méně šikmou plochou, mě naprosto dostal. Skvělé čtení. Vynikající.