Zabíjal som štát po 29 rokoch přehled

Zabíjal som štát po 29 rokoch
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486780/bmid_zabijal-som-stat-po-29-rokoch-ZY2-486780.JPG 5 2 2

V roku 1992 vyšiel burleskný románik Petra Vala Zabíjal som štát. Kniha, označovaná ako slovenský Švejk či Hlava XXII, sa stretla s výborným ohlasom. S odstupom času a na základe žiadostí čitateľov sa autor rozhodol vrátiť k smiešno-smutnému príbehu slovenského frontového stíhača Fera Kotlára, ktorý sa začína 2. svetovou vojnou a končí jej dozvukmi. V novej knihe autor ponúka značne prepracovanú verziu pod príznačným názvom Zabíjal som štát po 29 rokoch. Obohatil ju mnohými grotesknými situáciami a bláznivými zvratmi. V tragikomickej postave vyznávača svätoplukovskej tradície majora Šampalíka ponúka v humorom nabitej knižke aj hlbšie zamyslenie o nás a našom vzťahu k vlastným dejinám.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zabíjal som štát po 29 rokoch. Přihlašte se a napište ho.

Peter73
02.01.2022 4 z 5

Poviedkový román o slovenskom národe počas druhej svetovej vojny. Autor s humorom rozpráva o letcoch slovenskej armády a postavičkách malého mesta - Zvolen.
Knihu som čítal pred 29 rokmi, teraz som si dal repete, ale už mi nepripadala taká vtipná. Je to asi tým, že som viac vnímal tragikomickosť postáv a ich správania, na úkor humoru.
Citát:
"Vojna nie je kojná. Obráti všetko naruby. Po nej sa oslavovaní hrdinovia zvyknú meniť na zločincov a bývalých zločincov oslavujú ako hrdinov. Vojna necháva šrámy na dušiach dobrých ľudí, ale darebákov sa ani nedotkne. Sviniar ostane sviniarom bez ohľadu na to, ako sa to skončilo."

Kniha Zabíjal som štát po 29 rokoch v seznamech