Zabíječ trolů přehled
William King
Warhammer - Gotrek a Felix série
Felix Jaeger, zavržený syn bohatého šlechtice, se zapřísahal, že zaznamená všechny hrdinské činy trpasličího bojovníka Gotreka. Teď mu nezbývá než spolu s ním putovat od jednoho dobrodružství k druhému - a ve světě, kde vládnou síly Chaosu, o ně není nikdy nouze. První kniha dobrodružství legendárních hrdinů Gotreka a Felixe ze světa Warhammeru.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , PolarisOriginální název:
Trollslayer, 1999
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zabíječ trolů. Přihlašte se a napište ho.

Když někdo bude chtít začít číst knihy ze světa Warhammeru,tak tohle je jasná volba na úvod. Nejikoničťější postavy z tohoto brutálního světa...Kniha je sice souhrn povídek což osobně moc nemusím, ale krásně na sebe navazují a dohromady dělají jeden celek... Nejlepší je jednoznačně Krev a Temnota a Temnota pod světem

Skvelý úvod do univerza Warhammer. Dozvedáme sa ako prišiel Gotrek o oko a Felix k svojmu meču, čo zviedlo ich cesty dohromady, spoznávame prvé Temné božstvá a taktiež Felixovu femme fatale.
Už prvá poviedka, Geheimnisnacht, je správne desivá a čitateľ si rýchlo zamiluje Gotrekovu šialenú odvahu a brutalitu, ktorej v kontraste sekunduje Felixova váhavosť zviazaná s osudovou prísahou. V počiatkoch mi popravde dosť liezol na nervy.
Vlčí jazdci sú, naproti hack and slash prvotine s presahom, už klasickou žoldnierskou výpravou, v ktorej nechýba hrozivá kliatba jedného rodu a už spomínaná Kirsten, Felixova zásadná jazva na srdci. Orkovia na vlkoch sú skvelí, nehovoriac o ich šamanovi a samozrejme dôležitom Gotrekovom trademarku.
Temnota v podzemí pokračuje v nájomných výpravách, doplňuje buddy dvojku ústredných hrdinov o zaujímavé postavy rytiera Aldreda a mága Zauberlicha a predovšetkým získava ďalší neskôr ikonický prvok, tentokrát Felixov meč. Jedná sa tiež o prvú výpravu do jedného z mnoha zničených trpaslíčich miest. Poviedka, ktorá bavila od začiatku do konca.
V Znamení Slaanesha sa konečne naplno prejavuje výborný suchý humor, ktorý v ďalších častiach série eskaluje a ostáva významným perkom na Gotrekovej nepostrádateľnej sekere. Pritom nechýba podprahová mystika a desivosť korunovaná trolobijcovou dočasnou stratou pamäte. Naviac, dvojici to v meste náramne pristane.
Krv a temnota sú skutočne výstižným pomenovaním hororovej poviedky, v ktorej sa sily Chaosu predstavujú v svojej plnej zvrátenej kráse. Tentokrát desivá veliteľka armád zla Justine a jej tragický príbeh zatienili oboch hrdinov a čitateľ si praje, aby sa jej dostalo vlastnej plnohodnotnej časti. Za mňa vrchol zbierky.
Pán mutantov je čo sa týka rozsahu skôr taká jednohubka, záverečný plot twist je však báječný a postava čarodeja Krugera právom opovrhnutiahodná. Ukážkové vyváženie formy a obsahu.
Na záver spoznávame Ulrikove deti v ďalšom temnom záreze obľúbených hrdinov. Sledujeme bezútešné obliehanie pevnosti plné hmly, strachu z neznámeho a všadeprítomnej osudovosti kliatieb a prísah. Výborný záver knihy.
Nakoniec ma teda nerozhodný Felix obmäkčil a Gotreka si nešlo neobľúbiť a hoci sa ponúka zrovnávanie so Zaklínačom, Warhammer si rozhodne vyšľapáva vlastnú cestu a ja sa s chuťou púšťam do ďalších dobrodružstiev, hrami zatiaľ nedotknutý.
Šarlatový závoj, Hrob na kopci a další knižní novinky (32. týden)
04.08.2024
Kniha Zabíječ trolů v seznamech
v Mé knihovně | 237x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Část díla
Geheimnisnacht 1989 |