Zachraňte Itálii přehled
Benjamin Kuras
Se svým obvyklým tragikomickým pohledem Benjamin Kuras prezentuje svou skrz naskrz prošmejděnou, prokoukanou a prochutnanou Itálii jako rodiště naší civilizace a její archiv, muzeum, pinakotéku, fonotéku a gastrotéku. Provází nás od regionu k regionu velkolepými městy a překvapivými městečky, fascinujícími stavbami, výraznými osobnostmi jejích dějin, bizarnostmi jejích tradic a zvyklostí, drahokamy její gastronomie, klenoty její výtvarné, hudební a literární tvorby a jejího designu. Úzkostně je klade do kontrastu s její nynější krizí ekonomickou (4 miliony pod hranicí chudoby, třetinová nezaměstnanost mládeže), demografickou (úbytek obyvatel nenarozením a emigrací o čtvrt milionu ročně, vylidňování venkova a menších měst), migrační (pokračující statisícové přítoky afroislámských ilegálů), slábnoucí úctou ke svým civilizačním úspěchům, chabnutím kvalit a dovedností, které je tvořily, a ztrátou kontinuity, smyslu a vůle pokračovat.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zachraňte Itálii. Přihlašte se a napište ho.
V těch intermezzech je to nejsilnější, jinak spíš turistický průvodce bez fotek. Hodně ve stylu halabala, víno, jídlo... Není to špatné. Na cestu po Itálii, proč ne?
Parádní cestopis. Je to knížka pro lidi co hledají neturistická místa. A taky vtipnē napsaná. Rozhodnē si ji hodlám přečíst znova.
Kniha Zachraňte Itálii v seznamech
1996 | Češi na vlásku - Příručka národního přežívání |
2015 | Jak zabít civilizaci |
2004 | Tao sexu - Jak udržovat ženu v blahu a zpomalit stárnutí |
2012 | Soumrak bílého muže |
2016 | Poslední naděje civilizace |
Jako obvykle, Kuras se snaží vyvolat dojem, že všemu rozumí nejlíp. Pokud jde o víno, zdá se, že tomu nerozumí vůbec, jinak by nemohl napsat, že hlavním kriteriem kvality vína je jeho obsah alkoholu. Jinak hodně povrchní a odbytá knížka.