Záhada rukopisu přehled

Záhada rukopisu
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503733/bmid_zahada-rukopisu-xO5-503733.jpg 4 81 81

Zmizelý rukopis může odhalit dávná tajemství a změnit přítomnost. Vězení Fresnes, rok 1940: Margot, bývalá komorná z luxusní vily na Riviéře, skončí ve vězeňské cele s novinářkou Joséphine. První dostala trest smrti za vraždu, druhá je členkou protinacistického odboje. Když později společně strádají v pracovním táboře, vzájemná náklonnost a důvěra jim pomohou přečkat nejhorší okamžiky. Domů se však vrátí jen jedna z nich. Paříž, současnost: Evie žije s dospívajícím synem v Paříži, kde provozuje obchůdek s vzácnými knihami a botanickými tisky. Život by byl skvělý, jenže ona právě oplakává lásku svého života. Z truchlení ji vytrhne příprava výstavy o manželově pratetě Joséphine Murantové, slavné autorce detektivních románů. Evie se zalíbí myšlenka strávit poslední krásné léto se synem, a tak spolu odjíždějí do Joséphininy vily na Azurovém pobřeží, kterou zdědili. Tam Evie začne rozplétat nitky dávné vraždy a s nimi i málo známý příběh Francouzek, které byly během nacistické okupace vězněny v Německu. Román, který umně splétá minulost s přítomností, je zároveň něžný a jímavý příběh ženského přátelství, obětí, ztrát, ale i příslibů nových lásek.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Metafora

The French Gift, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Záhada rukopisu. Přihlašte se a napište ho.

zoew
04.11.2024 3 z 5

(SPOILER) Kniha mě ničím nepřekvapila, podobný námět je v mnoha dalších románech, které jsou daleko čtivější a zajímavější. První polovina se dost vleče a v podstatě se tam pořád dokola omílá jedno a to samé - kdo zabil bohatou Američanku - což se vlastně nedovíme ani na konci knihy, je to vše jen v náznacích, hádankách, domněnkách. A stejně tak od poloviny pozornější čtenář tuší, že dojde k záměně hlavních postav, takže vás vlastně v závěru knihy vůbec nic nepřekvapí. Tenhle román mě rozhodně nenavnadil přečíst si od autorky ještě něco jiného. Za mě 2,5*.

EmillyT
14.10.2024 4 z 5

Příběh se mi líbil a dobře se četl. Historická linka byla mnohem zajímavější než ta současná. Některé části byly snadno předvídatelné. Knihy s válečnou tématikou mě vždy vedou k obdivu nad statečností lidí v odboji (jedno v jaké zemi) a otázkám, zda bych na jejich místě dokázala sama v sobě najít stejnou odvahu.

soukroma
07.10.2024 3 z 5

Plytké, jednoduchý styl, stále stejná šablona: vícero prostřihů do minulosti, více potenciálně zajímavých námětů (psaní detektivek, vražda a možná nespravedlivě odsouzená na začátku války, francouzský ženský odboj, věznění a nucená práce v továrně za okupace), které ale autorka přes dlouhý seznam zdrojů nedokázala zodpovědně uchopit a přetavit do pořádně dramatického románu.
Když do třetiny knihy jen stále omílá tyto náměty prostě jen jako náměty, pořád dokola, bez jakéhokoli vnoření se a konečně rozkrývání, o co šlo, a místo toho přidává červenou knihovnu a babinec kolem hlavní hrdinky v současnosti, je to jasné - povrchní, na první pohled sice líbivé, ale bez skutečně snahy něco literárně vytvořit a čtenáře odměnit za napjaté očekávání zajímavého děje na základě anotace. A autorčin hrubě neliterární styl to ještě podtrhuje.

U starší Nefritové lilie jsem ještě zamhouřila oko, tam bylo zajímavé prostředí i nevšední příběh, byť se stejnými dalšími neduhy (z nichž se autorka evidentně nevypsala), ale tady - odboj jako příliš obehrané téma, pokud se nepřijde s něčím "novým", autentickým - už nedostatky omluvit nelze. A další knihy autorky si nechám ráda ujít. 50%

Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)

23.10.2022

Kniha Záhada rukopisu v seznamech