Zajko Uško a jeho šibalstvá přehled
Rene Cloke
Príhody zajka Uška v príbehoch: Ako korytnačka dokázala všetkým svoju silu, Zajko Uško nakupuje, Zajko Uško a prefíkaný jastrab, Zajko Uško a lev, Zajko Uško jazdcom, Ako zajko lišiaka opäť prekabátil, Zajko Uško a lišiak, Zajko Uško a bábka zo smoly, Zajko Uško a korytnačka, Zajko Uško a lišiak na rybačke, Veľké preteky, Lišiak na poľovačke, Ako zajko Uško o chvost prišiel, Zajko Uško a medveď, Lišiak a hus, Mesiac v rybníku, Zajko Uško a krčah s medom, Ako vlk porušil zákon.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zajko Uško a jeho šibalstvá. Přihlašte se a napište ho.
No, tak já nevím. Zajíček Ušáček je v téhle knížce docela hajzlík, který se nezdráhá krást nebo někoho napálit, případně mu ublížit. Pravda - s lišákem si mnohdy nemají co vyčítat. Dceři se příběhy líbí. Berme to zkrátka jako literární nadsázku, prostředek k vytvoření humorných scén a podobně. Na druhou stranu - na každém příběhu se dá stavět. A tady to platí dvojnásob. Dané texty jsou doslova hozenou rukavicí pro debatu s dítětem na jednotlivá etická témata. Osobně nejsem zastáncem podsouvání dítěti jen mnou cenzurovaných textů, které se shodují s tím, co chci dítěti předávat. Smysluplnější mi přijde narazit na kdeco a prostě to probrat. Ale necpat u toho potomkovi svůj moralistický pohled. Děti jsou neuvěřitelně chytré a pokud se v reálném světě s principy slušnosti běžně setkávají, neměl by pro ně být problém odlišit dobré od špatného. Ilustrace se mně osobně v této knížce nijak zvlášť nelíbí.
Kniha Zajko Uško a jeho šibalstvá v seznamech
přátelství lsti příroda zvířata, fauna dobrodružství zajíci příběhy pro děti
1997 | Zajíček Ušáček |
1996 | Šibal Králík |
1995 | Košíček pohádek, říkanek a básniček |
Dávám 2* za ilustrace, které jsou krásné. Ovšem souhlasím s ostatními, že pojetí knížky se mi nelíbí. Morálně zkažený zajíc, který druhé podvádí a ubližuje jim, je tu za hrdinu.
My knížku rychle pojali tak, že mé malé děti měly poznat, co zase ten zajíc udělal špatně. Ale tak kniha rozhodně myšlená nebyla :-)