Zaskočený radosťou přehled
C. S. Lewis (p)
Autobiografia C.S. Lewisa o hľadaní radosti, o duchovnej ceste, ktorá ho doviedla od kresťanstva k ateizmu a potom späť ku kresťanstvu.
Náboženství Biografie a memoáry
Vydáno: 2016 , Porta libriOriginální název:
Surprised by Joy
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zaskočený radosťou. Přihlašte se a napište ho.
Mám to v pořadí: Tolkien - Chesterton - Lewis. Tahle trojice jsou moji určující muži na cestě literárního hledání otisků Nevysvětlitelného ve světě kolem nás :o)
Děkuji.
5/5
Kniha Zaskočený radosťou v seznamech
anglická literatura víra Bůh a člověk křesťanský život náboženská konverze
1991 | Lev, čarodějnice a skříň |
2008 | Rady zkušeného ďábla |
1993 | Čarodějův synovec |
1992 | Princ Kaspian |
1993 | Poslední bitva |
Poprvé jsem četl snad před patnácti lety. Pak ještě víckrát. Ale teď... O'Connorová mě až v loni naučila číst pomalu a očima nepřeskakovat a tak jsem to teď četl vlastně poprvé.
"Milí agnostici budou vesele žvatlat o tom, jak ,,člověk hledá Boha". Já byl v takovém stavu, že by klidně mohli mluvit o tom, kterak myš hledá kočku."
Jako u bolesti potřeboval dvě knihy, tak i tady u popisu své cesty. Alegorie o poutníkovi (Poutníkův návrat) a tenhle šíleně upřímný ponor do myšlení dítěte/ mladíka/a ranné dospělosti. Tak upřímný, že pokud masturbace hrála roli v téhle cestě, tak ji zmíní. Pokud je smrt otce v hledání pravdy o Radosti jen nepodstatná záležitost, nebude předstírat opak.
Je to k neuvěření silné. Pokud znáte Lewise z jeho beletrie, jistě jste se setkali s jeho náhledem na lidskou slabost. Poznal ji u sebe jako málokdo. Já se vidět takhle v pravdě, jen Milost by mě zachránila.