Zátopek přehled
Jiří W. Procházka
Knihu napsal Jiří W. Procházka podle filmového scénáře Davida Ondříčka, Alice Nellis a Jana P. Muchowa. Fenomenální běžec Emil Zátopek posunul hranice lidských možností, je čtyřnásobným olympijským vítězem a držitelem mnoha světových rekordů. Jeho výkon z olympiády v Helsinkách, kdy vyhrál závody na 5 km, 10 km i maraton, asi už nikdo nikdy nepřekoná. Ale znáte i jeho osobní příběh? Dynamické vyprávění sleduje Zátopka v prolínajících se časových milnících obsahujících jeho vzestupy i pády. Zachycuje i temnější rysy jeho povahy. Poznejte příběh sportovní legendy, jež dosáhla nemožného. Zátopek chtěl prostě jen běhat.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zátopek. Přihlašte se a napište ho.
Musím říct, že kniha Pavla Kosatíka "Emil Běžec" se mně líbila víc, přestože jde o klasickou biografii, nikoli adaptaci podle filmového scénáře. V knize "Zátopek" jsou momenty, ve kterých je Emil vykreslen jako podivín, sobec nebo někdo hodný podobně nelichotivého označení – a čtenář moc nezná kontext, pokud se o Zátopka nezajímal již dříve. Kosatík naproti tomu sleduje vývoj našeho vrcholového sportovce od dětství a i když se nevyhýbá žádným, ani stinným stránkám Emilovy osobnosti, je smířlivější, řekněme, že má Zátopka jako osobnost rád. Kniha "Zátopek" více zdůrazňuje protiklady, asi se bude více líbit čtenářům, kteří jsou zvyklí na dramatičtější děj. Ráda jsem si ji přečetla, ale v tomto případě nebudu mít problém poslat ji dál do nějakého dobročinného bazaru :-).
Neholduji sportu, ani jsem se o Zátopka nikdy nijak extra nezajímala. Vyslechla jsem jako audioknihu a musím říct, že Martha Issová načetla skvěle! Jde o velmi zjednodušený příběh nadšeného sportovce a opravdu jen rámcově popisuje léta jeho sportovní kariéry od začátků až po vrchol. Příběh je ale hezký, dobře se poslouchal. Jediné, co mi vadilo bylo přeskakování mezi dvěma obdobími, což ve výsledku ani nemělo žádný hlubší význam... Pro mě takové příjemné odpočinkové poslouchání s vědomím, že je o skutečném člověku.
Sedm knižních novinek, které by vám neměly uniknout
23.08.2021
Zátopek - příběh slavného běžce
20.08.2021
Knižní novinky (33. týden)
15.08.2021
Kniha Zátopek v seznamech
životopisy, biografie olympijské hry čeští sportovci převyprávění, literární adaptace Emil Zátopek, 1922-2000 běžci
2015 | Mrtvá šelma |
2012 | Pašerák |
2005 | Není krve bez ohně |
2006 | Armády nesmrtelných |
2009 | Svůj svět si musíme zasloužit |
Asi zklamání, těšila jsem se,ale tohle bylo tak ploché a napsané tak zvláštně, že se mi to moc nelíbilo.