Zelené obzory - Lítost - Závěj - Svatá noc přehled
Jan Procházka
Kniha obsahuje čtyři novely, které jsou obrazem života na vesnici. Jejich hrdinové jsou skuteční lidé, žijící plným životem. Milují, nenávidí, bojují za své představy o životě a štěstí. Autor má smysl pro dramatičnost, humor i poezii, což činí jeho knihu poutavým čtením.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zelené obzory - Lítost - Závěj - Svatá noc. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Zelené obzory - Lítost - Závěj - Svatá noc v seznamech
1990 | Ucho |
2009 | Kočár do Vídně |
1965 | Ať žije republika |
1966 | Přestřelka |
1992 | Divoké prázdniny |
Čtveřice silných příběhů z nelehké doby, kdy se rozorávali meze a lidem se křivil charakter. V první novele řeší agronom Ondřej nejen problémy s místními lidmi, ale též vlastní citové. V novele Lítost zakouší veterinář problémy s alkoholem. V novele Závěj řeší Karel mimo vztahových problémů též střet se smečkou zdivočelých psů. Poslední novela Svatá noc předkládá unikátní střet mezi komunistickou ideologií a křesťanským náboženstvím. K Procházkově stylu patří jeho jedinečná nestrannost. Kniha je to velmi čtivá a doporučuji ji čtenářům, které zajímá život na moravské vesnici v padesátých letech minulého století.
Citace: Lesník, jehož jméno bylo příliš složité k zapamatování, vysázel v Bavorsku hektar Quercu borealis a hektar nějakých tamních dubů. A koupil si koženou knihu plnou pergamenových listů. Do pravého horního rohu vepsal letopočet 1811. Tak byl založen pokus, který dub je lepší. Onen lesník každých pět roků měřil a zapisoval do té knihy. To vykonal třikrát a zemřel. Jeho zástupce zapsal pět měření. Duby rostly a v knize se střídaly rukopisy. Neví se kolik generací lesníků na tomto pokusu již zemřelo; ale duby z roku 1811 mají sto padesát roků, což je dubové mládí. Kniha v kožené vazbě existuje a pokus bude uzavřen v roce 2011. To těm dubům bude dvě stě let. Uvidí se, jaké vlastnosti má Quercus borealis!