Zelený děs přehled
Joseph Thomas Sheridan Le Fanu
Povídková kniha irského spisovatele Josepha Sheridana Le Fanu In a Glass Darkly spatřila ve své rodné zemi poprvé světlo světa v r. 1872 a sám autor tehdy stěží mohl tušit, že si právě touto knihou natrvalo zajistí čestné místo mezi klasiky žánru trochu nepřesně označovaného jako horor.
Horory Povídky Fantasy
Vydáno: 1991 , Albatros (ČR)Originální název:
In a Glass Darkly, 1872
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zelený děs. Přihlašte se a napište ho.
Poslouchal jsme jako audioknihu.
Před lety jsem vyposlechl Carmillu. Teď jsem se rozhodl že zabrousím trochu více do hloubky a i tu Carmillu si dám znovu. Krom první povídky jsem byl dost potěšen a hlavně Dragon Volant mě dost bavil.
Shodou okolností mi v poslední době přišel do rukou Démon od Lermontova a Jekyll a Hyde, což mě přivedlo na myšlenku zkoumat s dcerou v literatuře romantismus. Mezi autory, od nichž jsem zatím nic nečetla, patří i Sheridan Le Fanu. Jeho strašidlácké historky mě za srdce nechytily, ale pro didaktické účely je to výborný materiál. Akorát si dám pozor, abych po nocích k poradenství a ke studiu nepila zelený čaj. Nestojím o to, aby mě za pár let stalkoval nějaký oživlý paragraf :o)
Kniha Zelený děs v seznamech
povídky irská literatura horory hororové povídky viktoriánská fantastika
Část díla
1970 | Zelený děs |
1999 | Dům u hřbitova |
1999 | Hodina smrti |
2011 | V temném zrcadle |
Pět strašidelných povídek z 19. století, z nichž nejlepší mi přišla ta poslední (Carmilla), což je klasický příběh o upírech. Povídky nejsou nejhorší, ale za mě je tento literární počin lehce zapomenutelný.