Železné puto přehled

Železné puto
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484099/bmid_zelezne-puto-Zjl-484099.png 5 142 142

Druhý diel novej série zo sveta Tieňolovcov, ktorej výnimoční hrdinovia si získali srdcia čitateľov na celom svete! Na prvý pohľad sa zdá, že Cordelia Carstairsová má všetko, po čom kedy túžila. Je zasnúbená s Jamesom Herondaleom, do ktorého je od detstva zaľúbená. Naplno sa ponorila do nového života v Londýne so svojou najlepšou priateľkou Lucie Herondaleovou a s Jamesovými sympatickými kamarátmi z Veselej zbojníckej družiny. Čoskoro sa znova stretne s milovaným otcom. A patrí jej Cortana, legendárny meč hrdinov. Realita je však oveľa pochmúrnejšia. Jamesove a Cordeliino manželstvo je lož, ktorá má zachrániť Cordelii povesť. James je zaľúbený do záhadnej Grace Blackthornovej, ktorej brat Jesse zomrel pred mnohými rokmi pri hroznej nehode. Cortana Cordeliu páli v rukách vždy, keď sa jej dotkne. Cordeliin otec je zatrpknutý a nahnevaný. A na londýnskych Tieňolovcov útočí sériový vrah, ktorý vraždí pod rúškom tmy...... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Slovart (SK)
Originální název:

Chain of Iron, 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Železné puto. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (25)

Kate3003
07.08.2024 4 z 5

Musím říct, že ačkoliv knihy od Cassandry Clare miluji tady jsem měla ze začátku problém se začíst. Prvních asi 150 stran se děj rozjížděl opravdu hrozně pomalu a trošku mi přišlo že se točil v kruhu okolo pár záležitostí, které zdánlivě stejně neměli řešení. Poté naštěstí přišel zvrat, po kterém se děj rozjel tak jak jsem zvyklá a dál se mi kniha četla dobře.
Autorka v průběhu knihy připomíná i události předchozího dílu, takže pokud mezi nimi máte větší prodlevu stejně jako já nemusíte se bát, že by vám díky tomu něco uniklo. Nejdůležitější momenty jsou zde naštěstí vypíchnuty za což jsem opravdu ráda. Stejně jako v předchozím díle a vlastně ostatně ve všech svých knihách Cassandra připravila pro jednotlivé postavy neuvěřitelnou emoční jízdu. Kdy nevíte, jestli jednotlivým postavám jejich osud přát pro jejich rozhodnutí anebo je litovat za to že před takové rozhodnutí vůbec byli postaveny.
Opět musím vyzdvihnout to, jak jsou jednotlivé série propojené a jednotlivé události na sebe navazují. A po přečtení skoro každé další knihy najednou dávají události z jiné série větší smysl nebo najednou máte mnohem lepší náhled do události která tomu či onomu předcházela. Dokud ovšem nepřečtete příběh, který s tím souvisí je to jen nahodila informace v knize a nenapadne vás, že by se mohlo jednat o spoiler.
Jak už jsem se zmínila u prvního dílu, tak na knize, tak úplně nesedělo, jak všichni přijímali různé výstřelky nebo LGBT komunitu. Třeba v sérii Nástroje smrti k těmto problémům přistupují naprosto odlišně, a to se děj odehrává v poměrně moderní společnosti. Přesto najednou jako by autorka zapomněla že komunita Lovců stínů je ve svých názorech dosti „úzkoprsá a zkostnatělá“.
Oceňuji úryvky z minulosti, které byli velmi příjemným doplněním děje a velmi dobře vše dokreslovali. Nechyběli ani nečekané zvraty, akce a vtipné situace. I přes pár výtek hodnotím knihu kladně a jsem opravdu zvědavá co přinese závěrečný díl.

Za poskytnutí knihy v rámci spolupráce mnohokrát děkuji Booklab.

gabca2003
04.07.2024 5 z 5

Knížka se opět četla velmi rychle a příjemně, jak u býváme u této autorky zvyklí. Vyskytlo se pár překvapivých zvratů. Oblíbila jsem si všechny "Zbojníky". Bohužel ani po druhém díle mi tolik nesedí postava Jamese (občas jsem si už říkala, jestli je opravdu tak hloupý), mnohem více jsem si oblíbila Matthewa (doufám, že se o něm v posledním díle dozvím více). Nicméně se těším na poslední díl ze série a věřím, že Cassandra nezklame.

!!!Spoiler!!!
Trošku už mi vadí, že se zde opět rýsuje milostný trojúhelník. Jelikož mi více sedl Matthewe, tak bych se více přikláněla na jeho stranu, protože se k Sedmikrásce vždycky choval hezky už od začátku. James mi přijde trošku jako hlupák, který neví, co chce a pak najednou horlivě bojuje za svoji lásku, i přestože se k Sedmikrásce několikrát zachoval zle. Částečně ho omlouvá to kouzlo náramku, ale upřímně si toho mohl všimnout mnohem dřív, když mu ho Grace sundala poprvé v prvním díle.


MaláKnihomolka
04.07.2024 4 z 5

Cassandra Clare mě opět nezklamala a napsala další velmi čtivý příběh ze světa Shadowhunters. Ačkoliv musím přiznat, že jsem ze začátku měla trochu co dělat se zorientovat a v tomhle bych ráda vyzdvihla Půlnoční kroniky od dua autorek Laura Kneidl a Bianca Iosivoni. Ty to v tomhle mají více promyšlené a pokud nečtete knihy hned po sobě, tak na začátku máte vždy na pár stranách shrnuto, co už se všechno událo. Stručně, dobře, srozumitelně. Tam jsem četla s menšími prodlevami, ale tady jsem se k druhému dílu bohužel dokopala po nějakých 2 letech tuším a bohužel si to vybralo svoji daň, kdy jsem se ze začátku zase dostávala do děje, vzpomínala kdo s kým, kdy, jak proč. Clare má totiž hodně postav a já můžu asi jen poděkovat tomu, kdo vynalezl "The Shadowhunters Wiki". To je vždy má záchrana, když si potřebuju něco připomenout.

Zpět k příběhu. Občas se zápletka posilovala tím, že postavy spolu nekomunikovali, nechtěli si vzájemně říct co k sobě cítí a z toho už jsem ke konci trochu začínala šedivět. Jinak ale nebyla nouze o tajemství, zvraty nebo akci. Nějaké tušení jsem občas měla, přesto mě autorka kolikrát zvládla překvapit.
Doufám, že v posledním dílu dostanu odpovědi na otázky, které teď mám. Plus doufám, že si spolu dvě postavy brzo něco vyříkají, jinak budu šedivá celá, vážně.
Něco se zde opakuje z předchozích sérií, což mi tu zase tolik nevadí. Až na milostný trojúhelník, ten nemám ráda pomalu nikdy.
Jestli něco ale miluju tak to, jak jsou série propojené. Postavy se objevují průběžně, s nikým se nemusíme definitivně loučit.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Kaligrafie zlomu, Vražedná mysl a další knižní novinky (23. týden)

05.06.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Železné puto v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených186x
ve Čtenářské výzvě20x
v Doporučených15x
v Knihotéce223x
v Chystám se číst132x
v Chci si koupit70x
v dalších seznamech5x