Zem pod jejíma nohama přehled
Salman Rushdie
Román světoznámého britského prozaika, barvitý příběh populární zpěvačky Víny a jejího milence Ormuse, je originální variací na orfeovský mýtus, podanou pro Rushdieho typickým vypravěčsky vášnivým a jazykově invenčním způsobem, ale zároveň i výstižným komentářem moderního světa zmítaného sociálními, kulturními a etnickými problémy. Zatím posledním dílem Salmana Rushdieho (1947) vydaným v českém překladu je román Maurův poslední vzdech (1995, č. 1999). Autorův stěžejní román Děti půlnoci (1981, č. 1995) byl r. 1993 jmenován nejlepším z děl oceněných v předchozích pětadvaceti letech prestižní britskou literární cenou Booker Prize.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2001 , PasekaOriginální název:
The Ground Beneath Her Feet, 1999
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zem pod jejíma nohama. Přihlašte se a napište ho.
Příběh z (asi) alternativního světa, plný odkazů na západní kulturu - od starověkých mýtů až po rockovou muziku. Čekal jsem něco trochu víc ve stylu Dětí půlnoci, což je pro mě pořád to nejlepší, co jsem od Rushdieho četl, ale až na nějaké okrajové odkazy ty dvě knihy moc společného nemají. Není to až tak "indická" kniha (byť hrdiny jsou Indové), tentokrát se děj odehrává především v Anglii a Americe, nejsme ve slumech, ale v prostředí rockových hvězd a módních fotografů.
Přesto i Zem pod jejíma nohama stojí za přečtení, kdo máte rád Rushdieho magický realismus, nebudete zklamaní.
Ocenění knihy (1)
2000 -
Commonwealth Writers' Prize
(Best Book - Europe and South Asia)
Kniha Zem pod jejíma nohama v seznamech
mytologie anglická literatura rock zpěvačky hysterický realismus
2009 | Děti půlnoci |
2015 | Satanské verše |
1990 | Hanba |
2018 | Zlatý dům |
2010 | Čarodějka z Florencie |
Rushdieho mám takzvaně "načteného", ale tohle je jediná kniha od něj, přes kterou se nemůžu dostat. Nevím proč - buď je tam všeho moc nebo naopak málo, zkoušela jsem dočíst snad patnáctkrát a pořád to nejde, přitom jeho knihy i styl miluju! Zdá se mi, jako by tuhle knihu psal spíš pro sebe než pro čtenáře. Jeho další knihy vřele doporučuji.