Země trvá přehled

Země trvá
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540509/bmid_zeme-trva.webp 4 6 6

Chata byla pro Isherwooda Williamse vždy zvláštním místem, útočištěm před požadavky společnosti. Jednoho dne ho však při túře uštknul chřestýš a samota, po které tolik toužil, nabyla hrozivého významu. Několik dní byl nemocný a blouznil. V jednu chvíli se probudil a zjistil, že na něj ze dveří chaty hledí dva cizí lidé. Kupodivu mu však nenabídli pomoc, ale vyděšeně utekli. Nedlouho poté začal Ish kašlat. Trpěl zimnicí a horečkou a na kůži se mu objevila vyrážka podobná spalničkám. Byl jedním z mála, kteří tuto zvláštní nemoc přežili, ale to ještě nevěděl. Když se konečně cítil být zdráv, zamířil domů – a téměř okamžitě si všiml, že je něco jinak. Bylo to zlověstné. Na silnici ho nepředjížděla auta, nedaleká benzínka vypadala opuštěně a na kraji silnice poblíž malého městečka uviděl mrtvolu. Bez rádia a telefonu neměl Ish o náhlém zániku lidstva ani tušení. Unikl smrti, ale nemohl uniknout katastrofě – a nyní si uvědomil, že ho zajímá, jak dlouho bude trvat, než z povrchu země zmizí všechny stopy civilizace.... celý text

Literatura světová Sci-fi
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Earth Abides, 1949


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Země trvá. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1)

milanříský
29.08.2024 4 z 5

Kniha, která inspirovala Stephena Kinga, postapokalyptická klasika Země trvá od George R. Stewarta, konečně vyšla česky. Ačkoliv byla napsána v roce 1949, její relevance v žánru je i dnes nepopiratelná.

Příběh sleduje osud Isherwooda Williamse, kterého světová pandemie zasáhne v okamžiku, kdy se zotavuje z hadího uštknutí. Zatímco se hlavní hrdina pomalu vrací k životu, kolem něj se vše mění k nepoznání. Jakmile opustí svůj úkryt a vydá se do nejbližšího města, čeká ho šokující zjištění – ulice jsou prázdné, lidská přítomnost zmizela. Ocitá se ve světě, který začíná ovládat příroda, zatímco pozůstatky někdejší civilizace pomalu upadají v zapomnění.

Stewart brilantně zkoumá křehkost lidské společnosti a odolnost přírody, ale také se zabývá hlubokými otázkami o podstatě lidství. Isherwood, zvaný Ish, postupně vytváří malou komunitu přeživších, kterou vede a snaží se udržet alespoň část starého světa v nové generaci, vyrůstající v drasticky proměněné realitě. Právě tato snaha je jedním z nejpodmanivějších aspektů knihy, protože ukazuje rozporuplnost lidské povahy – zatímco se Ish snaží uchovat hodnoty minulosti, nová generace se přizpůsobuje natolik, že mnoho jeho druhů se s novým světem natolik sžije, že nemají zájem cokoliv měnit.

Stewartovo dílo vyniká nejen svou atmosférou opuštěnosti a nevyhnutelného úpadku, ale především svou nadčasovostí. Pokud vám nevadí pomalejší tempo a fakt, že to není žádná postapokalyptická vybíjená, nesmíte minout.


Související novinky (1)

Sluneční král, Ursulina a další knižní novinky (28. týden)

07.07.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Země trvá v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených7x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst42x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

George R Stewart
americká, 1895 - 1980
1946  100%Bouře
2024  77%Země trvá
Skrýt reklamy