Země zlatých plodů přehled

Země zlatých plodů
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152684/bmid_zeme-zlatych-plodu-KvQ-152684.jpg 3 5 5

Děj se odehrává v krajině kakaa, kolem brazilského města Sao Jorge dos Ilhéus. Kakao hraje hlavní roli v životě zdejšího lidu. Majiteli nedohledných plantáží jsou statkářští feudálové, život dělníků tu nemá cenu pytle kakaových bobů. V románu se rozvíjí boj mezi plantážníky a vývozci. Vývozci, především američtí a částečně i němečtí kapitalisté, stlačují uměle ceny kakaa a statkáře zničí. Za babku pak kupují jejich půdu. Brazilské kakao dobývá v pouhých třech letech Wall Street. Politiku stoupání a klesání cen kakaa prohlédli komunisté, varují lid před zkázou a organisují masy na obranu národních zájmů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

São Jorge dos Ilhéus , 1944


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Země zlatých plodů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Dada077
26.06.2022 2 z 5

krásny motív - ťažká otročina ľudí na kakaových plantážach, čistenie porastov, vysádzanie rastlín, zber bôbov a ich opracovanie, sušenie v peciach za daždivého počasia, z ktorých človek vyšiel rovno v ústrety okamžitej smrti; opačná strana mince - bohatstvo a konzum majiteľov plantáží a majiteľov robotníkov.
napísaný tak otrasným štýlom (a to beriem na zreteľ fakt, že kniha samotná je staršia ako ja), že autorovi dávam dve hviezdičky za obsah a sebe tri za to, že som hrdinsky dočítala do posledného slova.

Skip
09.09.2013 4 z 5

Kniha navazuje na Země bez konce. Tentokrát jsme opět v Ilhéu na jihu brazilského státu Bahía, ale o třicet let později. Setkáváme se s některými postavami z předchozí knihy. Krvavé doby dobývání země už minuly, pralesy jsou vykáceny, plantáže osázeny kakaovníky, plodícími zlaté plody, jejichž cena vystoupala výš než zlato, až se z toho mnohým zatočila hlava. Plantážníci si libují, protože haussa (vzestup cen cenných papírů, valut, komodit) se jim zdála být nekonečná. Neprokoukly špinavou hru vývozců kakaa, a když přišla baissa (opak haussy), bylo již pozdě. Opět velmi čtivě napsaný román o tehdejších událostech. Amado popisuje život bohatých i chudých, krirtizuje, ale ne nějak zhovadile tendenčně. Snad jedinou výhradu bych měl k častému opakování se, kdo co udělal nebo čím byl, proč je tam kde je apod. To mi přišlo docela zbytečné, ale jinak velmi dobrá kniha.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Země zlatých plodů v seznamech

v Přečtených6x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech3x