Žena průkopníka: Příběh lobotomie přehled
Samantha Greene Woodruff
Od chvíle, kdy její bratr po první světové válce dobrovolně opustil tento svět, má život Ruth Emeraldinové jediný smysl a cíl: pomáhat lidem, kteří trpí duševním onemocněním. Osud jí přivede do cesty charismatického Roberta Aptera, vynikajícího lékaře, který v Americe prosazuje novou, radikální léčebnou metodu: lobotomii. Ruth se zamiluje, provdá se a odhodlaně stojí při manželovi, v němž vidí génia, který vymyslel zázračný lék. Ze sebevědomého lékaře se ovšem postupem času stává pomýlený megaloman a Ruth už nemůže zavírat oči před děsivou skutečností. Robert operuje jako na běžícím pásu a jeho zákroky mívají často hrozivé následky. Další obětí jeho ambicí se má stát křehká a citlivá matka tří dětí, Margaret Baxterová. Margaret ani nedokáže vstát z postele, natož pak postarat se o právě narozeného chlapečka. Když jí doktor Apter diagnostikuje poporodní depresi a jako řešení navrhne lobotomii, mladá žena uvěří, že je to její jediná naděje. Před krutým údělem ji může zachránit jedině Ruth.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2023 , KontrastOriginální název:
The Lobotomist's Wife, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žena průkopníka: Příběh lobotomie. Přihlašte se a napište ho.
V knize mi nevadilo, že Ruth je fiktivní osoba, protože autorka napsala opravdu čtivý příběh. To, co mi vadilo byla strojenost a neuvěřitelnost dialogů a to, že jsou všechny postavy ploché (jak tady už zaznělo v předchozích hodnoceních).
Ploché, ploché, ploché. Neukotvené. Priběh dvou zen do sebe v jakysi otresech naráží a nepůsobí to kompaktně. Popisy umělé a dialogy slabé a neživé. Mozná za to můze překlad. Mozna ne. Tema zajímave ale zpracovaní umělé a plytké.
Beren a Lúthien, Láska z jiného života a další knižní novinky (47. týden)
19.11.2023
Kniha Žena průkopníka: Příběh lobotomie v seznamech
Ačkoliv příběh o Ruth jako manželce lobotomisty je fiktivní,ale o Robertovi není,jenom se jinak jmenují,ale je pěkně napsaný.Začátek pomalejší ale pak se události rozjeli.