Žena v bílém přehled

Žena v bílém
https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60856/bmid_zena-v-bilem-b9I-60856.jpg 4 303 303

Detektivní příběh mladého učitele kreslení, který odhalí rafinované zločince usilující o velký majetek. Autor, klasik anglického detektivního románu napínavou formou kritizuje kořistnickou morálku, právě tak jako jeho vrstevník Charles Dickens.

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Woman In White , 1860


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žena v bílém. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (86)

Macvosik
20.06.2024 4 z 5

Prekvapivo (post)moderné. Netvrdím, že tento román nemá svoje chyby, ale fascinuje ma ako klame telom, keď sa už v názve tvári ako "gotický" román a pritom ho krásne dekonštruuje. Do toho všetkého výpovede svedkov, právnická správa o prípade, denníkové zápisky, mnohosť pohľadov, silný ženský charakter, ktorý nerieši vzťahy, ale zameriava sa skôr na využívanie intelektu atď. atp. Týmto všetkým vystupuje nad rámec dobovej literatúry a hrá sa s konvenciami. Navyše je samotná "detektívna" zápletka so vzťahovými a kriminálnymi prvkami naozaj slušne vystavaná a napínavá, čiže všetky tie vyššie zmienené postupy len posilňujú ústredné rozprávanie.

Samozrejme, kniha v sebe obsahuje aj isté dobové konvencie, ale dievčenským románom by som ho nenazval. Skôr niečím, čo vo vzťahovej rovine kopíruje dobové trendy, ako ich poznáme napríklad z Dickensa. Mne osobne to však nevadí. Tá kniha je fakt zábavná, napínavá a vo výsledku aj prekvapivá, vyčnievajúca a stimulujúca.

P.S. Britská literatúra má s takýmto nelineárnejším rozprávaním skúsenosti minimálne od čias románu The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman.

intelektuálka
27.05.2024 4 z 5

Už jsem tu psala, že mám ráda klasické knihy .... a tak jsem opět neodolala a vrátila se do Anglie 19. století .....

Záhadný příběh ze starého panství - a záhadná postava v bílém ....
A také tajemství, intriky - a samozřejmě milostná linka ....

Pro mne tyto knihy nestárnou - jsou popisné ve své době a seznamují nás s životem, který už neznáme .... hlavně co se týká postavení ženy ....

Příjemně strávené odpoledne s hrdiny viktoriánské doby .... doporučím.


StrYke
18.03.2024 4 z 5

Je pravdou, že Žena v bílém je dnes již dílem značně zastaralým. Příběh je sice napínavý, nepředvídatelný a komplikovaný, z pohledu dnešního čtenáře ale ubíhá poměrně pomalu. Těm, co mají rádi literární klasiky nebo gotické romány, lze ale pouze a pouze doporučit. K vydání z roku 1993 od GMA 91: Na hodinu bych vyhodil editora, protože na každé stránce je alespoň několik překlepů.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (8. týden)

20.02.2022


Nové eknihy zdarma (duben)

08.04.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Žena v bílém v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených437x
ve Čtenářské výzvě70x
v Doporučených19x
v Knihotéce247x
v Chystám se číst243x
v Chci si koupit26x
v dalších seznamech14x