Zima v kaňonu přehled
Walt Morey
Hlavním hrdinou dobrodružného románu pro mládež Zima v kaňonu je patnáctiletý Petr Grayson, chlapec z velkoměsta, který se po havárii malého letadla ocitne sám uprostřed podhůří Skalistých hor. Naštěstí brzy narazí na srub samotáře Omara Picketta, svérázného starce, který v tomto nádherném koutu přírody žije už přes padesát let. Z kaňonu se nelze dostat dříve, než až na jaře a tak se z chlapce Petra a starocha Omara stávají nedobrovolní spolubydlící. Přes počáteční oboustrané nesympatie se z nich brzy stanou přátelé, Omar učí Petra vše, co zná o přírodě a životě v ní. Seznamuje také Petra s nebezpečím, které tomuto kraji hrozí v od bezohledně ziskuchtivé Zemské dřevařské společnosti. Když se na jaře Petr vrací do civilizace, zasazuje se za záchranu lesa před výborem senátu ve Washingtonu.... celý text
Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: 1978 , Albatros (ČR)Originální název:
Canyon Winter, 1973
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zima v kaňonu. Přihlašte se a napište ho.
Kniha s krásným popisem přírody, kterou je potřeba chránit před zničením dřevařskými firmami. Zopakovala jsem si dětství, kdy jsem KOD hltala jedním dechem.
Hodně naivní ale taky hodně pěkné čtení pro děti i dospělé. Příběh patnáctiletého Petra který se po letecké havárii dostane kdesi hluboko v horách do srubu s mrzoutským starcem aby se po šesti měsících vrátil zpět do civilizace zocelený a zkušenější po všech stránkách. Krásné popisy přírody a života dvou odlišných lidí v odlehlé divočině kde jedinými společníky jsou jelen, sova a kuna ... A po smrti Omara Picketta se z Petra stává i ochránce tohoto krásného koutu země před bezohlednou těžařskou společností aby tak splnil přání svého zachránce.
Kniha Zima v kaňonu v seznamech
Návrat do dětství, kdy knihy KOD byly vstupem do světa a dobrodružství. KODovky jsem před časem opět začal sbírat, ale jen jsem je ukládal do knihovny. Ale před pár dny, jsem si řekl, že si dám trochu pauzu od těch scifáren a fantasmagorií - slova mojí ženy - a zkusím trochu nostalgie.
A vůbec to nebyla chyba. Je to prostě tak, KODovky se vždy příjemně četly a i tady to není jinak. I když se jedná o klasický příběh, - spoiler - autoři KOD se nebojí smrti, a to při popisu přírody dodává knihám k pocitu autentičnosti.
Dávám 4/6 Díky za závan nostalgie.