Život Benjamina Disraëliho přehled
Třetí české vydání.
Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 1932 , F. Topič (Praha)Originální název:
Vie de Disraëli, 1927
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život Benjamina Disraëliho. Přihlašte se a napište ho.
Jo, to byly časy, když politiku dělali lidi, o nichž stálo za to psát, a psali o nich lidi, který stálo za to číst...
Vynikající biografie psaná čtivěji a poutavěji než mnohé romány, a přesto zachovávající faktografickou přesnost a historickou nezaujatost. Pro mě jedna z nejkrásněších knih, jaké jsem kdy četla, která mě okouzlila svou plynulostí, přímostí a duchaplností, ještě více však charakterem hlavní postavy, jejíž život mě ani na chvíli nenudil. Benjamin Disraeli, hrabě z Beaconsfieldu, si nemohl přát citlivější zpracování svého života.
Kniha Život Benjamina Disraëliho v seznamech
politika Velká Británie politici
1998 | Dějiny Anglie |
1994 | Dějiny Francie |
1963 | Život sira Alexandra Fleminga |
1939 | Dvě lásky Filipa Marcenata |
1979 | Životopis lorda Byrona |
Je zajímavé, že tato kniha vyšla poprvé ve Francii v roce 1927, o dva roky později i v Československu. A od té doby hluboké ticho. Zřejmě jeden z "největších" britských politiků a premiérů nebyl pro naše vydavatele zajímavý. Jeho životopis je sinusoida, která dosahuje vrcholu v šedesátých až sedmdesátých létech 19.století. Je neuvěřitelné, ale přitom chvályhodné, že v r.1997 se kniha opět dostala (díky vydavatelství Prostor) k českým čtenářům. Jak níže píše woodward o B.Disraelim napsal André Maurois povídání, "které stálo za to číst".