Život našeho Pána přehled

Život našeho Pána
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125495/bmid_zivot-naseho-pana.png 3 4 4

Kniha, kterou Dickens napsal v letech 1846-9 pro své děti, kterým z ní předčítal. Její publikování za života svých dětí zakázal, avšak poslední vůle Sira Henryho Fieldinga Dickense (zemřel jako poslední z Dickensových dětí v roce 1933) stanovila, že pokud bude většina rodiny pro publikování, kniha vyjde, a tak se roku 1934 i stalo.

Duchovní literatura Náboženství Pro děti a mládež
Vydáno: , Leopold Mazáč
Originální název:

The Life of Our Lord: As written for his children, 1934


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život našeho Pána. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (2)

Kozel
26.09.2024 2 z 5

Jakkoli jsem velký fanoušek Dickense, s touto knihou budu mít patrně vždycky tak trochu "problém". Literárně je to pochopitelně pouze převyprávěný příběh života ústřední křesťanské postavy, který známe všichni, ať už věřící nebo bezvěrci. Jelikož sám patřím do té kategorie bezvěrců kacířů, nemohu z Života našeho Pána nějak zvlášť těžit. A věděl to i Dickens, proto knihu nechtěl publikovat. Ono totiž, tahle knížka je vskutku spíš takovou sběratelskou specialitkou, než čímkoli jiným.

Protože vyprávěno je to typicky hřejivým dickensovským stylem. Domáčtějším než v jinak známých autorových dílech. Život našeho Pána sloužil pro domácí rodinné čtení a vyprávění při oslavě Vánoc. A to je Dickens, jakého si představuju - jak stojí v obývacím pokoji a tento morální příběh svým dětem vypráví a především divadelně pronáší. Kdo je Dickensovým fanouškem, pak snadno pozná ty jeho "vsuvky" a "komentáře".

O tom, že u nás je spousta bezvěrců, může svědčit i skutečnost, že českého překladu se knížka dočkala v roce 1935. Tedy hned(!) rok po vydání originálu (který naopak vyšel 63 let po Dickensově smrti). I to může svědčit o změně náboženského vnímání v naší společnosti a o tom, že v současnosti by nové vydání tak trochu ztrácelo jakýkoli smysl. Ono české vydání je ovšem graficky krásným kouskem. Už proto, že jej doprovází obrazy Gustava Dorého. Dva velikáni společnými silami vypráví základní křesťanský příběh dětem.

Shrnuto podtrženo. Život našeho Pána zůstane z několika důvodů mým nejméně oblíbenějším dílem Charlese Dickense. Objektivně však má svoje kouzlo a dovedu si představit, že nábožensky laděné rodiny mohou tuto knížku využít pro domácí výuku. Ba dokonce bych i kvitoval, kdyby si jako průvodce vybrali právě Dickense.

Luigi1
14.08.2023 4 z 5

Díky souhlasu většiny z Dickensnovy rodiny tato kniha mohla vyjít.Četla se moc pěkně.Tyto starší ročníky mají něco do sebe rád je čtu když je seženu


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Život našeho Pána v seznamech

v Přečtených5x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x