Život nečeká přehled
Marco Balzano
Příběh sicilského kluka jménem Ninetto, který v devíti letech sám bez rodičů odešel ze svého domova na italském jihu do Milána, aby unikl mizérii domova a bídě rodného kraje. Sleduje jeho osobní pouť od dob, kdy se dost těžce protloukal a jen čekal, až bude moct v patnácti nastoupit do továrny k běžícímu pásu, přes ubíjející stereotyp života v práci i v rodině, až do stáří v již proměněném Miláně plném jiných imigrantů než v dobách, kdy sem přišel on sám. Kniha poskytuje hluboký vhled do nitra předčasně vyspělého a zestárlého muže, kterého jeho povaha dovedla i do vězení. Je prodchnutý melancholií, zároveň je však nesen v humorném tónu a poodhaluje realitu, která už upadla v zapomnění.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2023 , Pistorius & OlšanskáOriginální název:
L'ultimo arrivato, 2014
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život nečeká. Přihlašte se a napište ho.
Život nečeká je hezký příběh. Na jedné straně sledujeme život malých uprchlíků a všechno, co museli vydržet, aby přežili. Na druhou stranu pak uvědomění si, že život tak jako tak plyne dál a žeje důležité si najít nějaký bod, který se stane naší nadějí a který nás posouvá dal.
Ponoření do světa o zhruba 70 let nazpět do tehdejší Itálie. Obyčejný život obyčejných lidí, jejich radosti a strasti, tvrdá práce podáno v této knize s tehdejší krásou.
Kniha Život nečeká v seznamech
Autor věnuje tuto knihu dětským emigrantům, kteří prchali z velmi chudých rodin, převážně z jihu Itálie, do průmyslových měst. Tyto děti si museli najít, často bez pomoci nějakého dospělého, práci, která byla často bídně a načerno placená. Komu se to nepodařilo, hrozila jim drobná či střední kriminalita. Až v 15ti letech se jim podařilo dostat se do továren. Tohle se dělo ještě v nedávné době 50. let minulého století a autor vycházel při psaní knihy i z rozhovorů s dosud žijícími muži.
My v knize sledujeme příběh jednoho takového kluka. Jde o intimní vyprávění sicilského kluka jménem Ninetto. Projdeme jeho životem, ve kterém udělal spoustu chyb, našel i drobné radosti, ale celkově je jeho osud dost smutný.
Mně si kniha získala hlavně stylem, jak je napsaná. Jde o kratičkou knihu, ve které toho najdeme, ale hodně.