Život se psem není pod psa přehled

Život se psem není pod psa
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546618/mid_zivot-se-psem-neni-pod-psa.jpg 4 51 51

Zábavná a poučná kniha významného zoologa a zakladatele etologie, jež potěší milovníky psů a všechny, kteří se zajímají o chování zvířat.

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Argo
Originální název:

So kam der Mensch auf den Hund, 1950


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život se psem není pod psa. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (15)

JulianaH.
06.10.2024 5 z 5

Tak trochu „Měl jsem psa a kočku“ (včetně autorských ilustrací), jenže napsané zoologem, navíc s podstatně etičtějším vztahem ke psům, než měl K. Čapek.
Konrad Lorenz kombinuje anekdoty s etologickým výkladem. Řeší například otázku, nakolik má pes morálku, nakolik dovede porozumět lidské řeči nebo navázat mezidruhové přátelství. Zároveň autor na základě odborného výzkumu i celoživotní praxe (nejen) se svými kříženci německých ovčáků a čau-čau radí, jak si správně vybrat psa, jak ho cvičit, jak se pes snese s dětmi a ostatními zvířaty atd.
Obzvlášť mě zaujala úvaha, jestli by měl být člověk obecně – a zoolog zvlášť – sentimentální. Lorenz se do ní pouští v souvislosti s usmrcováním potkaňat pro hroznýše, jejž se musel dopustit v zoologickém institutu a které sám nazývá vraždou. Zakladatel etologie – pro někoho překvapivě – si odpovídá, že sentimentální být máme (ne ovšem ve smyslu prostomyslné antropomorfizace tam, kde být nemá, nýbrž ve smyslu naslouchání svému svědomí). Je to podivuhdodný kontrast s praxí přírodovědných fakult, kde se Lorenz na jednu stranu vzývá coby autorita biblických rozměrů (právem), na druhou stranu tam často platí „soucítíš-li s laboratorními zvířaty, nejsi zoolog“. Možná by bylo fajn ho nejen vzývat, ale i číst.
Je to knížka plná laskavosti, humoru a intelektuální i všeobecně lidské velikosti (pes, který Lorenze omylem kousl, mu druhý den při náhodném setkání na ulici sklíčeně podává tlapku, jíž autor srdečně potřese... :D). Nutně jsem potřebovala právě tohle vydání s německým ovčákem na deskách a moje malicherná volba se skvěle osvědčila: překlad je výborný a vydání moc příjemné.

susen9085
02.04.2024 5 z 5

Úžasná kniha, která i přes své stáří stále nabízí kvalitní myšlenky a pohledy na psa, jako takového. Rozhodně doporučuji!


ellypusik
18.02.2024 5 z 5

Některé poznatky jsou logicky v dnešní době už zastaralé, ale v obecném rámci je kniha velice naučná a zajímavá. Osobní příběhy čtenáře často chytnou za srdce a ještě se něco přiučí. Za mě super!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Život se psem není pod psa v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených67x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených3x
v Knihotéce24x
v Chystám se číst30x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech2x