Životy ve vypůjčeném čase přehled
Rudolf Roden , Eva Rodenová
![Životy ve vypůjčeném čase Životy ve vypůjčeném čase](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33412/bmid_zivoty-ve-vypujcenem-case-IuD-33412.jpg?v=1539029711)
Kniha vzpomínek manželů Rodenových je téměř neuvěřitelným příběhem o síle lásky, vytrvalosti, důmyslnosti, věrnosti a vzájemné pomoci dvou mladých lidí, kterým se díky tomu podařilo uniknout krutému osudu, jaký byl určen všem osvětimským vězňům židovského původu. Oba paralelní texty, Evy a Rudy, popisují osudy autorů a jejich rodin od doby před válkou až po léta poválečná a jsou úžasným svědectvím o nezměrné vůli k přežití v těch nejnelidštějších podmínkách a jedním z nejpozoruhodnějších příspěvků k tématu, v literatuře poměrně bohatě zastoupenému. Rodenovi se vzali před šedesáti pěti lety v terezínském ghettu a dodnes spolu žijí plný a bohatý život v Kanadě, obklopeni početnou rodinou.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2007 , AcademiaOriginální název:
Lives on Borrowed Time, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Životy ve vypůjčeném čase. Přihlašte se a napište ho.
![Foks Foks](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22530/22530-Uhq.jpg?v=1474637956)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
I když to bylo jen o štěstí (v textu pana Rodena bylo několikrát zmíněno, že stačilo málo a čekal ho plyn), bylo to i o velmi silné vůli přežít. Při posledním pochodu smrti stačilo málo a byl konec. A v neposlední řadě jsou tu potom zmíněné obrovské výčitky svědomí lidí, kteří to peklo přežili. Z pohledu dneška se to může někomu zdát jako nepochopitelná věc, ale už jen to, že mohl několikrát utéct, ale neudělal to z obavy msty esesáků na ostatních vězních, je důkazem o jeho lidskosti. Děkuji manželům Rodenovým, že jsem si knihu mohl přečíst.
Kniha Životy ve vypůjčeném čase v seznamech
v Mé knihovně | 32x |
Knihy kolem holocaustu a celkově 2. světové války čtu rád, i když je to silné téma. Tahle knížka stojí za přečtení, formát vyprávění mi úplně nesedí, je to jakoby referát, nebo reportáž, raději mám romány. Proto menší hodnocení.