Žízeň po životě přehled

Žízeň po životě
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101907/zizen-po-zivote-101907.jpg 5 781 781

Vincent van Gogh, za života tragická, po životě do nebes vynášená postava moderního umění, nestačil svou žízeň hasit a skončil sebevraždou. Vedle tragiky to však byla i nezměrná píle a cílevědomost, jež ho hnala vpřed, které však zákeřně nahlodávala postupující psychická porucha. Za pouhých deset let, do nichž se vejde celá umělecká dráha malíře, který nemohl tušit, že se stane velikánem moderního malířství, vytvořil Vincent van Gogh 750 obrazů a 1600 kreseb. Nevydělal na nich téměř nic...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Rudolf Škeřík

Lust For Life, 1934

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žízeň po životě. Přihlašte se a napište ho.

Ada0004
předevčírem 4.5 z 5

Autorovi se velice dobře podařilo umožnit čtenářům prožít bouřlivý, krutý a těžký život úžasného, ale ve své době naprosto odmítaného, nešťastného, osamělého, divokého, ale především tak citlivého malíře, který dal světu svou nesmrtelnost vybarvenou tak překrásnou paletou barev a to především díky vroucí lásce a celoživotní podpoře jeho bratra. Nádherná kniha!

Jitty82
13.02.2025 5 z 5

Žízeň po životě je fascinující literární biografie, která nám přibližuje osud jednoho z nejvýznamnějších malířů dějin – Vincenta van Gogha. Kniha nabízí hluboce osobní a procítěný vhled do umělcovy duše, plné vnitřních bojů, tvůrčích vášní a neutuchající touhy po smyslu života.

Stone mistrně zachycuje van Goghův bouřlivý život, jehož každá etapa je prodchnuta intenzivní touhou tvořit, ale zároveň bolestí a osamělostí. Umělcův neklidný duch, který se neustále zmítá mezi extází z tvorby a zoufalstvím ze světa, který ho odmítá pochopit, je podán tak živě, že čtenář cítí jeho utrpení i euforii téměř na vlastní kůži. Způsob, jakým autor popisuje umělcův zápas s chudobou, ztrátami a vztahy s rodinou, přáteli a především s bratrem Theem, je hluboce dojemný a výstižný.

Z knihy nevyzařuje jen van Goghova kreativní energie, ale také jeho hluboká lidskost. Přestože je vykreslen jako někdo, kdo neustále balancuje na hranici šílenství, autor nám připomíná, že jeho šílenství je právě tím, co mu umožnilo nahlédnout do nejhlubších vrstev lidské existence a zachytit je na plátně. Zároveň kniha nabízí i bolestnou reflexi o tom, jak geniální tvorba často přichází za cenu osobního utrpení.

Stoneův styl je jednoduchý, ale pronikavý. Nesnaží se ohromit květnatými výrazy, ale zaměřuje se na upřímnost a autenticitu života tohoto jedinečného génia. Kniha čtenáře pohlcuje tím, jak citlivě vykresluje jednotlivé momenty jeho boje o uznání a lásku, kterou nakonec nachází jen v umění samotném.

Žízeň po životě je hluboce inspirativní, a zároveň tragický příběh, který nejen odhaluje umělcův osud, ale také vybízí k přemýšlení o ceně, kterou někdy musíme zaplatit za to, abychom naplnili své poslání.

Mia123
29.01.2025 5 z 5

Nejhezčí kniha, co jsem kdy četla! Díky, že pořád vychází!

Kniha Žízeň po životě v seznamech

v Přečtených1 106x
v Mé knihovně466x