Zlatá Grai přehled

Zlatá Grai
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467023/bmid_zlata-grai-zlata-grai.jpg 4 100 100

Zlatá Grai série

1. díl >

Přísežní sourozenci Bastien a Isarell nastupují do bojové školy Světelné říše. Oba si určují vysoké cíle – Bastien volí za mistra nejschopnějšího, také však nejkrutějšího válečného prince, Isarell šílenou královnu divoženek. Oba se stávají klíčovými loutkami v rukou velmi nebezpečných intrikánů. Dokončit výcvik je tak může stát víc, než jsou ochotni zaplatit. Ale z té cesty už nemůžou sejít – i kdyby vedla přímo do pekla. Strhující fantasy příběh, který vás polapí a nepustí, dokud jím neprotančíte až na poslední stranu.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlatá Grai. Přihlašte se a napište ho.

NidranT
21.12.2024 5 z 5

Pokud hledáte pořádný epický příběh bez zbytečných romantických kliček, jste na správném místě. Autorka staví svůj svět s precizností hodináře a dává nám nahlédnout do různých ras a kultur, svého světa,  aniž by čtenáře zahltila nebo nudila. Každá rasa má své vlastní tradice, motivace a dynamiku, což působí uvěřitelně a promyšleně.

První díl se zaměřuje hlavně na divoženky a jejich královnu, což může znít jako úzký výsek světa, ale opak je pravdou. Autorka si dává záležet, aby ukázala nejen jejich kulturu, ale i jejich roli v širším konfliktu. Divoženky nejsou žádné okrajové postavy, jsou to bojovnice, ochránkyně svého území a strategické hráčky v mocenských šachách.

Zápletka je chytře vystavěná a drží tempo po celou dobu. Žádná hluchá místa, žádné umělé natahování. Politické intriky, dávná tajemství a tvrdé bitvy – to všechno dostanete v balení, které ctí klasiky žánru, ale zároveň přináší něco svěžího.

Pokud si autorka udrží tuto kvalitu i v dalších dílech, máme před sebou novou skvělou fantasy sérii.

Frizer
20.12.2024 2.5 z 5

Zlatá Grai mě zcela udolala, vyplivla a zahodila. Poslechnuto jako audiokniha...Jiří Schwarz má úžasný přednes a byla radost jeho hlas poslouchat...nicméně dost často jsem se chtěl pobodat, abych se vůbec donutil na příběh soustředit.

Asi ani nevím kde začít...kniha je označena jako Epické Fantasy...může být, i když bych žánr spíše nazval "Ženským Fantasy", což je ostatně i vidět v poměru komentářů zde. Autorky se prostě zaměřují na jiné věci než autoři, nemusí to tak být vždy, ale zde je to za mě dosti extrémní.

Prolog byl skvělý...tak trochu jako v Kole Času...výborný příslib věcí budoucích. Názvosloví je ze začátku trochu matoucí, ale dá se na to zvyknout.

V další části se potkáváme se dvěma hlavními postavami a jejich výcvikem....standardní věc. V jedné chvíli je hrdince deset, po pár stranách již sedmnáct a devatenáct. V knize je velká část věnována výcviku, my ho ale nevidíme. Jakmile přijde zásadní zkouška, hrdinka ji hravě zdolá....jakmile se má naučit tajné triky ostatních divoženek....prostě se je naučí a je to. Během výcviku je mnoho hovorů o ničem...ale výcvik jako takový popsaný není.

Poté se pohled přesune zcela jinam...poznáme pár druidů a trochu toho worldbuildingu, aby jsme se opět vrátili k hlavní hrdince která se vydá na výpravu...a opět tuny a tuny rozhovorů na žádnou dynamiku a akci.

Infodumping a slog této knihy je naprosto, naprosto brutální. Je to asi jako když se dostanete v Kole Času k dílu 6-10, tady se ale jedná o první díl který by měl širší čtenářstvo navnadit. Autorka vůbec nepracuje s pravidlem "show, dont tell". Vše je popsáno, vše řečeno... Na sérii se údajně pracovalo 17 let, myslím že v té době by byl příběh bomba a něco nového...nyní určitě zaujme mladší čtenáře kteří nemají tolik načteno, či ženy, kterým nevadí dlouhé popisy, řešení pocitů atp. Muže jistě taky, ale odvážím se říct že jich bude menšina. Někoho kdo hledá akci, dynamiku, rozličné charaktery, pro toho nejspíš kniha nebude. To je ale i problém redakce....kniha mohla být klidně o čtvrtinu osekána a naopak by to příběhu prospělo.

Když vezmu knihu ještě z jiného úhlu.

Worldbuilding...názvosloví je dosti šílené a dost se plete. Jakmile se ale trochu ponoříte, hrany se začnou obrušovat. Sarrei jsou mnohem zajímavější než Yorrei kteří jsou vykresleni jako banda násilnických dementů, až na pár vyjímek. Prolog začal výborně, pak se od budování světa trochu odkloníme...průměr. To jak se autorka staví k ženám je na můj vkus trochu přehnané...pár dam ze "Slechty"...zbytek jsou bud chrámové kurvy které může mít kdokoliv....nebo bojové divoženky, které vlastně může mít také kdokoliv, pokud si je uloví. Porody, potraty a krvácení jsou také na pořadu dne a v pasáži kde postava prohlásí hlášku typu " Málo ses naolejovala" a narve ho dotyčné do pozadí...to už jsem tloukl hlavou do zdi. Chápu že to vychází z povolání autorky...ale wtf.

Postavy...Sarrei byly/i fajn a Bastian mě bavil dost. Zbytek ansámblu, asi funkční.

Příběh...ale jo, bavil by mě, bavil by mě dokonce moc i přes určitá klišé....to by ale nemohl být utopen pod tunou a tunou infodumpingu.

Pokud byl záměr redakce zaměřit se z valné většiny na čtenářky které otravuje romantasy a chtějí kvalitní Fantasy....tak se to asi povedlo. Pokud chtěli prvním dílem přitáhnout širší čtenářstvo...tak teda opravdu nevim.

Osekejte knihu o třetinu, zdůrazněte rozkol Yarrei/Sorrei, vypíchněte dynamiku a kniha je 8,5/10...paráda. Kdyby mi bylo dvacet a neměl načteno, taky super....o dvě dekády dál a tuny moderního Fantasy tak 5/10...blbé je, že kniha potenciál má...

Se svým názorem budu ale minorita, taky dobře.

Snílek1980
20.12.2024 5 z 5

Tenhle příběh je pro mě naprostým zjevením. Bavil mě od první do poslední stránky. Zamilovala jsem si Isarell a všechny divoženky jako takové, dokonce i zatraceně drsnou Ymiru. Líbilo se mi navštívit jejich svět i způsob života, přestože je tak nebezpečný. Moc jsem těmhle bojovným ženským držela palce. Tuhle knížku rozhodně doporučuji, je to skvělá fantasy.

Zákon krále Aurory, Jedno temné okno a další knižní novinky (45. týden)

04.11.2024

Šílenství v nás, Mrazivá smrt a další knižní novinky (44. týden)

27.10.2024

Kniha Zlatá Grai v seznamech