Zlatá Grai přehled

Zlatá Grai
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467023/bmid_zlata-grai-zlata-grai.jpg 4 107 107

Zlatá Grai série

1. díl >

Přísežní sourozenci Bastien a Isarell nastupují do bojové školy Světelné říše. Oba si určují vysoké cíle – Bastien volí za mistra nejschopnějšího, také však nejkrutějšího válečného prince, Isarell šílenou královnu divoženek. Oba se stávají klíčovými loutkami v rukou velmi nebezpečných intrikánů. Dokončit výcvik je tak může stát víc, než jsou ochotni zaplatit. Ale z té cesty už nemůžou sejít – i kdyby vedla přímo do pekla. Strhující fantasy příběh, který vás polapí a nepustí, dokud jím neprotančíte až na poslední stranu.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlatá Grai. Přihlašte se a napište ho.

LenkaM.945
01.01.2025 5 z 5

Hned na nový rok vám představím knihu, která sice vyšla už loni, ale myslím, že se o ní bude mluvit hlavně letos. A to ze dvou důvodů: je to úžasná fantasy a má vyjít celá série, která – pokud se nemýlím – je už naplánovaná u nakladatelství Host, takže na další díly nebudeme muset dlouho čekat. Ještě že tak!
Zlatá Grai je temná, propracovaná fantasy plná politických intrik, krutých pravidel a postav, které mě svým chováním nejednou vystřelily z trepek. Už dlouho jsem se neponořila do čtení tak naplno jako u této knihy.
Hlavní hrdinka Isarell je někdo, ke komu si postupně budujete vztah, a najednou zjistíte, že jí neskutečně fandíte. Prožíváte s ní tvrdý trénink mezi válečnicemi královny Ymiry, její snahu najít své místo v životě, a na konci, když se dozvíte, kam až to dotáhla a že to není konec její cesty, si jen nadšeně řeknete: „Ano, potřebuji víc!“
Příběh je napsaný neskutečně čtivě, ani u jedné stránky jsem se nenudila. Přestože mi chvilku trvalo pochopit všechny zákonitosti světa, který autorka vybudovala, při hltání příběhu mě to nerušilo a velmi se těším na další díl.

MB008
01.01.2025 3.5 z 5

Komplexní svět s rozmanitými postavami. Kniha ztrácí na skóre hlavně kvůli své rozvleklosti, kdy se hlavní linka až zbytečně ředí dalšími postavami a pohledy které však ve výsledku první díl moc neovlivní. Stejně tak je tu velké množství informací které čtenář během prvního čtení nikdy nemůže vstřebat, takže je nucen si vybírat, na co se soustředit. Tím pádem nemá šanci zaregistrovat náznaky, stejně tak se v tom chaosu snadněji ztratí chyby a nesrovnalosti.
První díl slouží hlavně jako představení, skutečná akce se dle všeho ještě chystá. Kniha jako taková se nebojí zapojit temnější témata a v moři Young Adult literatury je zaměřena na dospělé čtenáře, u kterých není třeba cenzury.

Vjeerus
31.12.2024 5 z 5

Po víc jak roce a půl jsem se opět ponořila do úvodního dílů epické fantasy, tentokrát v novém kabátku od Hostu. Jsem toho názoru, že příběhy takovýchto rozměrů je potřeba číst vícekrát a Zlatá grai mi to potvrdila.
Prolog mě opět totálně chytil, pohltil a na konci sežvejkanou vyplivl. Až při druhém čtení jsem ocenila to naťuknutí ras, se kterými postupně přijdeme do styku a dozvíme se o nich mnohem, mnohem víc. Taková malá příprava, co nás čeká.
Trochu jsem se bála, že mě nakonec udolá délka, ale opak je pravdou. Prolítla jsem knihou, ani nevím jak a tolik aha momentů! Autorka krásně schovala jasné informace o postavách, jejich původu či historii tak šikovně, že je vlastně nemožné si je na první dobrou zapamatovat a spojit. A něco mi říká, že až se ke knize znova vrátím, uvidím další detaily.
Mám ráda, když postavy v knihách trpí a zároveň musí fungovat podle jasných pravidel. A obojího je v knize opravdu hodně, takže intriky a úskoky jsou promyšlené, aby zapadli do řádu, i když třeba pochybně.
Tohle vše dohromady nám dá pěknou řádku rozličných charakterů, kdy se většina pohybuje na pomezí geniality a šílenosti. A mi sledujeme životy mnoha postav, ať už z úplného dna společnosti, jak se postupně vypracují k (nej)vyšším postům nebo těch hýčkaných na výsluní. Ale pozor, krutá pravidla jsou pro všechny stejná, bez ohledu na to, odkud pochází, takže v závěrečných zkouškách může zlatý hoch přijít o život stejně snadno, jako plebs.
Citelná změna nového vydání je určitě nádherná mapa a zkrácení kapitol. Řada čtenářů jistě ocení i slovníček pojmů na konci. Teda pokud nejste trubci jako já a neřeknete si, že se vám nechce listovat v napínavých momentech. To se pak musíte spolehnout na vlastní paměť.
Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji Nakladatelství Host.

Zákon krále Aurory, Jedno temné okno a další knižní novinky (45. týden)

04.11.2024

Šílenství v nás, Mrazivá smrt a další knižní novinky (44. týden)

27.10.2024

Kniha Zlatá Grai v seznamech