Zlatá jablka sluneční přehled
Raymond Douglas Bradbury
Sbírka dvaadvaceti nejslavnější povídek amerického mistra science -fiction Večerní chodec, žena na cestě za umírající matkou, popelář či věčně dvanáctiletý chlapec. Paleta hrdinek a hrdinů Bradburyho povídek je přepestrá, ale leccos je spojuje – motivy cesty, nejistoty a hledání sama sebe a svého místa ve světě. Dvaadvacet povídek si čtenáře podmaní melancholickou atmosférou, poetickým jazykem a imaginací, s níž Ray Bradbury mistrovsky buduje světy povědomé, a přece nové a překvapivé.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 2024 , Kniha ZlínOriginální název:
The Golden Apples of the Sun, 1953
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlatá jablka sluneční. Přihlašte se a napište ho.
Šílenství v nás, Mrazivá smrt a další knižní novinky (44. týden)
27.10.2024
Kniha Zlatá jablka sluneční v seznamech
2001 | 451 stupňů Fahrenheita |
1959 | Marťanská kronika |
1989 | Kaleidoskop (70 povídek) |
1995 | Pampeliškové víno |
2017 | Ilustrovaný muž |
Připadám si jako mrtvá,pomyslela si Janice,je jaro a noc a já jsem na hřbitově a všecko je tu živé,jen já ne,všichni jsou v pohybu a připravení dál žít beze mě.
Takhle jsem si připadala každé jaro od šestnácti let,kdykoli jsem procházela kolem hřbitova,plakala jsem,protože jsou mrtví a mně to přišlo nespravedlivé,že je taková vlahá noc a já jsem živá.
Byla jsem vinna životem.
A ted,tady,dnes v noci mám pocit,že mě vyzvedli z hrobu a ještě jednou,naposledy,mě nechají proletět nad městem,abych viděla,jaké je to žít,jak vypadá město plné lidí,než za mnou zase přibouchnou dveře.
Hřejivý lidský pohled.
Plout v myšlenkách těchto žen.Kolonisti budují budoucnost a jiné světy.Jejich muži.
Už nikdy nebude svět stejný.
V krajinách vícero Bradburyho povídek,se budete cítit příjemně.¨
Zvláštní nostagická melancholická i jemně komická,ale vždy čtivá i zábavná.
Rozsahově žánrově od lovecrafta,fantastické,přes scífkárny,dobově aktuální strach z jaderné války a končící vcelku civilními příběhy.
Mistrovské malé plochy,příběhy uhrančivé i ty méně vtahující mjící své nepopiratelné kouzlo vtahujícího příběhu.
Jde opět o zdařilou sbírku do sbírky alias knihovničky.
Tradičně vizuálně pěkně ladící,přesně takovou péči si R.D.B. zaslouží.