Zlaté ruky přehled
Ben Carson , Cecil Murphey
Ak sa niekto narodí v černošskom gete, vyrastá v neúplnej rodine a v škole ho považujú za jedného z najhoršich. Potom asi nie je ťažké predstaviť si, „čo z toho dieťaťa asi bude." Život však niekedy prináša nečakané rozuzlenia. O tom hovorí aj príbeh s príznačným názvom „Zlaté ruky", ktorými bol obdarovaný dnes už svetoznámy neurochirurg.Na začiatku je to Ben Carson – chlapec bez perspektívy, ktorý nevie, či nájde v živote zmysluplné uplatnenie. Na konci je to tiež Ben Carson – ale už ako známa kapacita v odbore neurochirurgia, muž z novinových titulkov, ktorý prináša nádej mnohým svojim pacientom a ich blízkym. Zlaté ruky, to je príbeh chlapca, ktorý má mnoho snov, ale ešte viac problémov – so školou, spolužiakmi, so svojím okolím, sám so sebou. Zároveň je to tiež príbeh muža, u ktorého sa odvaha snúbi s vytrvalosťou, skromnosťou a súcitom. Čitateľ sa spolu s autorom dostáva nielen do svojrázneho chlapčenského a neskôr i študentského sveta, ale sčasti aj do prostredia významnej neurochirurgickej kliniky – Hopkinsovho centra – kde v tichu operačných sál ožívajú mnohé stratené nádeje. Carsonovo životopisné rozprávanie poskytuje aj priestor na uvažovanie a inšpiráciu zvlášť mladým ľuďom. MUDr. Ben Carson je absolventom Yalskej a Michiganskej univerzity. V súčasnosti pôsobí ako primár detskej neurochirurgie v Univerzitnej nemocnici Johna Hopkinsa v americkom Baltimore. V roku 1987 vstúpil do histórie medicíny ako vedúci operačného tímu, ktorý po prvý raz oddelil siamské dvojčatá spojené temenom hlavy. Cecil Murphey napísal viac ako 40 kníh a s mnohými významnými osobnosťami spolupracoval pri tvorbe ich autobiografií.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2001 , Advent-OrionOriginální název:
Gifted hands - the Ben Carson story, 1990
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlaté ruky. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Nejspíš bych si tuhle knihu nekoupila a vybrala jinou, jelikož tohle není úplně moje téma k četbě, ale opět díky knihobudce jsem vděčná, že si mě kniha našla..
Inspirující příběh Bena Carsona jako mladého kluka, který má spoustu snů i problémů jako teenager/outsider, ale stále motivuje každou další stránkou.
Díky vytrvalosti, studiu a hlavně talentu se z něj stává přednosta neurochirurgie Fakultní nemocnice. Má úžasnou ženu a rodinu.
Velmi mě zaujaly příběhy z kliniky, kde ožívají mnohdy ztracené naděje pacientů.
Životní pouť významného doktora, neurochirurga Bena Carsona je tady dost detailně autobiograficky popsána. Nehodnotím toto dílo, zdálo se mi takové průměrné, ale člověk se zde dost ponaučí, že se nesmí vzdávat a jít za svým cílem. Trochu je mi líto, že nebylo zde napsáno pár stránek o jeho bratru Curtisovi, jaké on dosáhl životní mety.
„Keď sa rozhodneme, že sa budeme na ťažkosti pozerať ako na nutnú súčasť života, ktorý vlastne v mnohom pripomína beh cez prekážky, potom máme šancu ich prekonať. Úspešní ľudia nemali o nič menej problémov ako my. Iba sa rozhodli, že nedovolia, aby im niečo bránilo v postupe.“
„Nezabudnite, že ľudia, ktorých stretávate cestou hore, sú tí, ktorých uvidíte ešte raz - keď pôjdete dole.“
„Dvere do sveta sú otvorené ľuďom, ktorí sú ochotní čítať.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Zlaté ruky v seznamech
lékařské prostředí křesťanství zfilmováno lékařství autobiografické prvky neurochirurgie lékaři
Knihu jsem četla před mnoha lety, věřila jsem, že jde o autobiografii. Dnes to vidím jinak. Dohledala jsem si jak příběh dvojčat dopadl a nemyslím si, že byl Boží záměr je oddělit. Zjistila jsem si i informace o panu doktorovi a on sám přiznává, že si dost věcí do knihy vymyslel.
Kniha je takovou pohádkou pro dospělé.