Zlatovláska přehled
Josef Kainar
Zveršovaná klasická pohádka o Zlatovlásce, obohacená o humorné a výchovné situace, patří do zlatého fondu české dětské literatury.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlatovláska. Přihlašte se a napište ho.
Nádherná kniha, která se v naší rodině dědí už od jejího prvního vydání. Můj děda jí četl mému tátovi, potom táta mě a teď ji čtu svým dětem já. Má pro mne naprosto nevyčíslitelnou hodnotu. Dodnes ji mám ve své knihovně, ikdyž už nese známky času - však té knize je už 62 let, prakticky jeden lidský život. Dávám na ni pozor a jednou ji svým dětem jistě budou číst i mé děti :-)
36 nových eknih zdarma ke stažení
30.11.2020
35 nových eknih zdarma (září)
27.09.2020
1960 | Lazar a píseň |
1967 | Nové mythy |
2007 | Básně |
1966 | Moje blues |
Měla jsem pocit, že Kainara a jeho tvorbu celkem znám, ale tahle perla mi skoro unikla. Naštěstí mají Zlatovlásku liberečtí studenti jako povinnou četbu, takže se mi dostala do rukou a já jí s potěšením listovala. A radost udělala i mému synovi.
Kainar používá melodickou, živou češtinu, známý příběh plyne jako voda v potoce, autor se ale nebojí ani jistých aktualizací, takže Zlatovláska krásně zapadá k Hrubínovým veršovaným pohádkám. Vzpomněla jsem si i na Renčovu Perníkovou chaloupku.
Jen ilustrace Aleny Ladové mi bohužel tak úplně nesedly. Co naplat, Trnka, to je úplně jiná liga.