Zločin a trest (1958) | Databáze knih

Zločin a trest přehled

Zločin a trest
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47412/zlocin-a-trest-47412.jpg 4 2818 2818

Proslulý román velkého ruského realisty sugestivně zachycuje chmurné prostředí petrohradské chudiny. V osudu hrdiny, Raskolnikova, který zavraždí lichvářku a poté dospívá k pokoře a nábožnosti, zobrazuje Dostojevský svůj odmítavý postoj nejen k individualistickému radikalismu, ale k revolučnímu úsilí vůbec. Doslov: Václav Běhounek... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svět sovětů

Преступление и наказание (Prestuplenije i nakazanije), 1866

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zločin a trest. Přihlašte se a napište ho.

palka452
10.02.2025 5 z 5

Morální trest je nejhorší

Kolumbus531
09.02.2025 4.5 z 5

Za zločin... dostanete trest? Nečekané!

S touto knížkou mám obzvláště speciální vztah (nebojte, ještě spolu nic nečekáme) neboť to byla má první klasika, kterou jsem kdy četl! Vzpomínám si, že to bylo tak v šesté třídě... no jo, to už jsem byl Knihomol. Na první čtení mi kniha přišla divná, složitá a docela ukecaná... Změnil se tento názor po druhém přečtení? Pojďme to zjistit!

Od ostatních klasik se Zločin a Trest liší svým zaměřením na hlavní postavu. I u takového Idiota máme hned 2 postavy. Zde je to vskutku jedna, Raskolnikov, chudý student, který se rozhodne k extrémnímu řešení, aby se mohl stát Napoleonem (nebo tak něco, nažvaní si toho sobě přespříliš). Řešení se mu jaksi vydaří (jedná se o onen zločin, pokud vám to ještě nedošlo), ale… no řekněme, že Raskolnikov s něčím takovým nemůže dále žít. Trest není jen fyzický, ale i mentální, kterého se Raskolnikov nemůže zbavit tak lehce… A k tomu mu na návštěvu přijde máma a ségra, no to snad ne!

Uf, tuhle recenzi jsem nějak protáhl… co bych tak vytknul na knize? Hahá, už vím! To stejné jako tady! Raskolnikov si pro sebe mluví, až to leje, tak si na to dávejte pozor a očekávejte mnoho myšlenek a žvástů, s kterými se snaží omluvit sám sebe! Nejlepší kniha na zabití času a když hledáte něco na potrápení své morálky ;)
Doporučuji 94/100 :-)

(sorry, že je recenze obtížná na čtení, recenzi píšu tak měsíc po dočtení knihy)

haki34
28.01.2025 5 z 5

posloucháno jako audiokniha u kuchyňských aktivit.. Děkuji Fjodore Michajloviči !!! s poslechem jsem strávila několik nádherných hodin. Vychuntávala si i zdánlivě bezvýznamné tlachy, a nedůležité scénky. Roďova rozervanost, postupně narůstající odhodlání, spravedlivý trest. A snad prozření a vize nových začátků se Soňou, finále teda podáno Soninýma očima...
Velmi se mi líbil návrat do minulého staletí, vychutnávala jsem si květnatou mluvu, (tango na policejní stanici, smčka se utahuje...) rodinné vazby, víru zejména matek. Slova ožila. Emoce vřely. Děkuji, děkuj a ještě jednou děkuji.
a ráda si přečtu další ....
doporučuji komentář Hobo, nedokázala bych to napsat lépe...

Knihomolové a další knižní novinky (24. týden)

08.06.2023

Zvrácená pouta, Netvor a další knižní novinky (48. týden)

28.11.2022

Nové eknihy zdarma (únor)

04.02.2020

Čím temnější noc, tím jasnější hvězdy. Čím hlubší žal, tím blíže Bohu.

Na světě není nic těžšího než upřímnost a nic lehčího než lichocení. Je-li v upřímnosti jen kapička falešné noty, dochází okamžitě k disonaci a po ní k ostudě. Avšak v lichocení může být falešné všecko až do poslední noty, a přesto zůstane příjemné a působí potěšení, sice hrubé potěšení, ale přesto potěšeni. A i kdyby byla lichotka sebehrubší, určitě se bere nejméně z poloviny vážně. A to platí pro všechny společenské stupně a vrstvy.

Kniha Zločin a trest v seznamech

v Přečtených4 320x
v Mé knihovně1 125x