Zločin a trest přehled

Zločin a trest
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47412/zlocin-a-trest-47412.jpg 4 2852 2852

Proslulý román velkého ruského realisty sugestivně zachycuje chmurné prostředí petrohradské chudiny. V osudu hrdiny, Raskolnikova, který zavraždí lichvářku a poté dospívá k pokoře a nábožnosti, zobrazuje Dostojevský svůj odmítavý postoj nejen k individualistickému radikalismu, ale k revolučnímu úsilí vůbec. Doslov: Václav Běhounek... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svět sovětů

Преступление и наказание (Prestuplenije i nakazanije), 1866

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zločin a trest. Přihlašte se a napište ho.

TheodorAFM
23.03.2025 5 z 5

Můj první Dostojevskij, stále jeden z nejlepších.
Zkuste si žít život, kde se v Raskolnikovi vidíte. Zkuste si představit, že jste spáchali zločin. V období svého prvního (pokusu o) čtení jsem si takovou vnitřní krizí procházel a řeknu vám, že to bylo opravdu něco.

Bacileus
21.03.2025 4 z 5

Ach, ten konec... já nesouhlasím, protestuji! Silné dílo, jemuž v nesmrtelnosti nebrání ani forma, která se jeví zdlouhavě, zejména v nekonečných žvanivých sekvencích, které byť vedou přesně tam, kam mají, mohly by si ledacos odpustit. Podobnou myšlenku jakou se zaobírá Raskolnikov, zpracovává též Hitchcockův snímek Provaz.

sgjoli
23.02.2025 4 z 5

Teda musím říct, že s touto knihou jsem se docela dost natrápila. Rozečítala jsem v tištěné podobě dvakrát, nedočetla jsem ani v jednom případě. A přesto jsem se nechtěla vzdávat, protože mi to přišlo jako jedna z těch klasik, co bych skutečně chtěla mít dočtenou až do konce. Přijde mi to jako jeden z těch velkých pilířů klasické literatury... A tak jsem nakonec sáhla po audioknize (byť teda ve slovenském překladu) a konečně se dostala na konec.
A musím říct, že jsem ve výsledku moc ráda, protože tohle je neuvěřitelná sonda do nitra jedince, který se vyrovnává se zločinem největším - vraždou. Jak se duše člověka propadá do hlubin výčitek, vnitřního šílenství, strachu, paranoie a uvědomění si toho, co ten člověk udělal a zda ta cena, kterou si za to usmrcení vybírá, skutečně stojí za to. Ta psychologická stránka této knihy je výborná a Dostojevskij to tu podal neuvěřitelně zevrubně, syrově, uvěřitelně. V tomto ohledu je kniha výjimečná a nemám vlastně z tohoto hlediska nic, co bych mohla vytknout.
S čím jsem bojovala, že mi kniha dala tak zabrat? Myslím, že to bude ta jazyková stránka knihy. Nevím, jestli to bylo dáno tím překladem, nebo jestli tak už vypadá i ten originál, ale po té stylistické stránce to bylo pro mne poněkud kostrbaté, těžkopádné a já měla problém se začíst. Až ta audioknižní podoba mi pomohla se knihou prokousat. A musím říct, že ta slovenština nebyla zas tak náročná na poslech a na pozornost, jak jsem se trochu bála. Slovenštinu jako jazyk mám ráda, ale víc mi vyhovuje ji vnímat v psané podobě, mluvená podobě mi občas dělá trochu problémy na porozumění, když se mluví hodně rychle. Ale tady to v pohodě.
Nakonec hodnotím slabšími 4 hvězdami. Obsahová stránka skvělá, psychologie hlavního hrdiny skvěle zobrazená. Ale čtení se neobešlo bez potíží... což je ale čistě můj subjektivní problém.

Knihomolové a další knižní novinky (24. týden)

08.06.2023

Zvrácená pouta, Netvor a další knižní novinky (48. týden)

28.11.2022

Nové eknihy zdarma (únor)

04.02.2020

Čím temnější noc, tím jasnější hvězdy. Čím hlubší žal, tím blíže Bohu.

Na světě není nic těžšího než upřímnost a nic lehčího než lichocení. Je-li v upřímnosti jen kapička falešné noty, dochází okamžitě k disonaci a po ní k ostudě. Avšak v lichocení může být falešné všecko až do poslední noty, a přesto zůstane příjemné a působí potěšení, sice hrubé potěšení, ale přesto potěšeni. A i kdyby byla lichotka sebehrubší, určitě se bere nejméně z poloviny vážně. A to platí pro všechny společenské stupně a vrstvy.

Kniha Zločin a trest v seznamech

v Přečtených4 349x
v Mé knihovně1 134x
v Chystám se číst1 452x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)